Miért áll össze kristályokká a vizes sóoldatban a só?
Ha kobyhasót oldunk fel vízben, és nyugalomban hagyjuk, már napokon belül elkezd kikristályosodni a só belőle.
Gondoltam arra, hogy a Na és Cl ionok megtalálják egymást. Csakhogy hidrátburokkal vannak körbevéve. Márpedig a vízmolekulákkal beburkolt ionok nehezen férnek hozzá egymáshoz (ha helyesen gondolkodom).
Tegyük fel, hogy az oldat nem telített és a hőmérséklete is állandó, azaz emiatt sem vetheti ki magából a sót.
Valamint, a már összeállt sókristályokat miért nem bontja szét újból a víz? Továbbra is benne vannak, mégis stabilan összetartanak.
Mert a sóoldat túltelített a sóval.
Ha felmelegíted a vizet, akkor újból szétbontja.
"Tegyük fel, hogy az oldat nem telített és a hőmérséklete is állandó, azaz emiatt sem vetheti ki magából a sót."
Hát akkor nehezen.
Így nem is nagyon történik meg.
Ahogy írták, a párolgás miatti töményedés létrehozhatja a telítettséget és akkor jön a kicsapódás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!