Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy kőzetnek a korát vagy egy...

Egy kőzetnek a korát vagy egy radioaktív elemnek a felezési idejét hogyan tudják meghatározni?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy van a szénizotópos kormeghatározás, meg az radioaktív bomlás felezési idővel, de nem értem hogy miből állapítják meg ezeket az időket. Ha egy izotópnak mondjuk több millió év a felezési ideje azt honnan tudják megállapítani? Vagy találnak egy meteor darabot, hogyan jön ki abból a kora?

2020. dec. 3. 15:27
 1/3 anonim ***** válasza:
2020. dec. 3. 15:43
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
A felezési idő megállapítható a sugárzás intenzitásából. Vagyis ha meg tudom mérni, hogy mondjuk egymilliárd atomból másodpercenként mennyi bomlik el, akkor ki tudom számolni a felezési időt is.
2020. dec. 3. 17:06
 3/3 anonim ***** válasza:

A szén-14 felezési ideje kb 5500 év, ezzel leginkább az elmúlt 100-200 ezer évből származó szerves anyagokat (élőlények maradványait) lehet kormeghatározni. Kőzetek esetén leginkább a kálium-40-et és az uránt használják.

A felezési időt pedig úgy lehet meghatározni, hogy megfelelő mennyiségű radioaktív anyagnak megmérjük a sugárzását. A megfelelő mennyiség alatt azt értem, hogy ha hosszú az adott anyag felezési ideje (vagyis nagyon kis valószínűséggel bomlik el egy adott atom a mérés ideje alatt), akkor nagy mennyiség kell belőle, hogy detektálható legyen a sugárzás.

2020. dec. 3. 22:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!