Változik az edény nyomása, ha nehezebb gázzal töltünk meg egy edényt?
Figyelt kérdés
Pl. 1dm3 térfogatú zárt edényben O2 gáz van (pl. 1 mol). Ugyan annyi CO2-re cseréljük ki. Változik-e a nyomás? 1 mol O2 tömege 32 g/mol 1 mol CO2 tömege 44 g/mol.
Előre is köszönöm :)
2020. nov. 30. 08:57
1/5 anonim válasza:
Ideális (egyesíett, ki hogyan nevezi) gáztörvényről hallottál? p*V/T=??? (mi van az egyenlőség jel helyére írva?).
2/5 Mojjo válasza:
p = n*R*T/V, ahol a p a gáz nyomása, n a gáz anyagmennyisége, V a térfogat, R meg az egyetemes gázállandó.
Ebből látszik, mitől függ a nyomás és mitől nem. Ha mindkettőféle gázból 1 mol van, a hőmérséklet, meg a térfogat azonos, akkor ugyanakkora lesz a nyomás.
(Mondjuk ez az ideális gázokra igaz, és sem az O2 sem a CO2 nem igazán az, de első megközelítésnek elegendő ez.)
3/5 A kérdező kommentje:
Ja igen, most tanuljuk, csak akkor még nem egészen értettem. Nekem logikusabb, hogy egy nehezebb (sűrűbb gáz) nagyon nyomást is fejt ki. Vagy ez elhanyagolható? Vagy semmi köze az egyiknek a másikhoz?
2020. nov. 30. 12:20
4/5 anonim válasza:
Ideális gázok esetén úgy van ahogy fent írtuk. A valós gázok egy picit másképpen viselkednek, de technikailag mindkét gáz ideálisnak tekinthető. Ami eltérő lesz a két esetben a gázzal töltött gömb tömege.
5/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszi szépen a segítséget! :)
2020. nov. 30. 14:14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!