Zárt tér páratartalma?
Ha van egy edényem, amit 20°C-os hőmérsékleten és 50%-os páratartalomnál zárok be, akkor ugye bent is ugyan ezek a körülmények fognak uralkodni. Viszont ha kívül csökken a hőmérséklet, akkor egy idő után bent is, viszont a levegő víztartalma ugyan annyi marad, tehát a relatív páratartalom nő. Hány fokon fog kicsapódni a víz az edény falára?
Illetve ezt a kicsapódást mivel lehet elkerülni egyszerűen, házi körülmények mellett? A kérdés csak elméleti jellegű. Ha mondjuk tél van és kint van 0°C és szintén 50%-os páratartalom, akkor a kicsapódás szempontjából jobb lenne ha akkor lenne bezárva az az edény, igaz?
Megnézed, mennyi 20 fokon a telített páratartalomhoz tartozó abszolút páratartalom (g/köbméter), veszed az 50%-át, utána megnézed, hogy hány foknál ennyi a telítettség.
De van rá empírikus képlet is, ahol csak a kezdeti hőfokot és relatív páratartalmat kell ismerned a harmatpont meghatározásához, itt: [link]
a 4. dia alján.
2. kérdés: igen. Legjobb egy "no frost" hűtőbe majd mélyhűtőbe tenni, és úgy bezárni.
Ha a párakicsapódás elkerülése a cél, le lehet csapatni máshol is, pl. kapilláris üveggyöngyökön - műszaki termékek csomagolásában szokott lenni, de lehet rendelni is a netről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!