Az aluminium edények tényleg rákkeltőek?
Nem.
De az lehet, hogy a fiatal gyerekek növekedését segítik.
Az is egy érdekes "tudomány", hogy mit neveznek rákkeltőnek.
Ugyanis ezeket az anyagokat úgy határozzák meg, hogy mi az, amit a rákos betegek fogyasztanak. Nem úgy, hogy van egy anyag és bebizonyítják, hogy ez bizony rákot okoz.
Dr. Kötekedő Hunor ilyenkor nem annyira nyitja ki a lepénylesőjét, pedig kéne.
"Azt gondolom, hogy az aluminium ilyen forrásból való szervezetbe kerülése (vagyis főzőedény falából történő vízes (nem savas közegben végzett főzéskor) beoldódás utján) annyira jelentéktelen, hogy nem érdemes vele foglalkozni."
Hát igen, csak a főzéskor éppen hogy gyakori a savas oldat. Például éppen a kávéfőzésnél a csersav.
Amelyik kotyogós a frissen lefőtt levet kiköpi akármilyen másik edénybe, ott nem számít, de amelyiknek saját alumínium küblije van, ott azért van némi kioldódás.
Én spec. semmiféle rákkeltő hatásról nem hallottam, de az Alzheimerrel és demenciával kapcsolatos hatásról már igen.
Ez is ilyen hülye konteó.
Épp elég régóta használunk alumínium edényeket ahhoz, hogy ez már kiderült volna. Tehát akkor?
Eltitkolják?
Na, innen jön a konteó.
"Épp elég régóta használunk alumínium edényeket ahhoz, hogy ez már kiderült volna. Tehát akkor?"
Épp elég ideje fogalmunk sincs, mi váltja ki a demenciát és Alzheimer-kórt, ezeket nem is régen vizsgálja a tudomány. Egy ilyen hatás kimutatásához sok évtizedes statisztikai vizsgálat szükséges. Hát akkor?
Rákkeltő tulajdonság terén én is agnosztikus állásponton maradok.
olyan erős sav a csersav, hogy a kávéfőző el tud vízkövesedni a kávé mellett, vagyis, nemhogy megbontja az aluminium oxidréteget, hanem még a vízkővel (ami a szénsav sója) (jaajjj ez is SAV) sem képes reagálni.
Haddjuk már ezt a csersavas szamárságot!
"Haddjuk már ezt a csersavas szamárságot!"
Van kotyogós kávéfőződ? Olyan jó évtizedes?
Nézted már meg a kávét tároló edény falát tisztára takarítva?
Porózusan lukacsos.
Az az alumínium nem elpárolgott, hanem kioldódott.
Ha nem a csersav, akkor más összetevő, de hogy oldja, az tuti.
Azt gondoltam hogy mint gépész, tudod, ennek mi az oka: az aluminium öntészeti és szilárdsági megfontolásokból ötvözött. leginkább magnéziummal. És az pedig reagál a vízzel, különösen a meleg vízzel. Így szabad felszin keletkezik a víz alatt, ami - mivel a levegő oxigénje nincs jelen hogy záródó oxidréteget alkotna - szabad folyást enged az aluminium és a víz reakciójának.
Ez a reakció hideg vízzel is megtörténik, ha az aluminium felületén a jól záró oxidréteget Higany(I)klorid oldattal megbontja az ember, az aluminium vízbe dobva hidrogénfejlődés mellett reagál a vízzel.
Továbbra is mondom, itt a csersavnak igazán semmi szerepe nincs. csak a forralás/lehűlés ciklikusságnak (felületi záróréteg felszakadása szempontjából és a forró víz - aluminium ötvöző magnézium reakciójának.
A nem jól önthető tiszta aluminium jól nyújtható, mélyhúzható, az ebből készült edényekben ilyesmit -legalábbis ilyen mértékben -nem lehet megfigyelni!
A 99.99% os aluminium a koncentrált vörös füstölgő salétromsavnak is ellenáll a jól záródó oxidrétege miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!