Miért képesek egyes anyagok erősen magukba szívni szagokat?
2 példa van előttem.
Az egyik az a ruhák és ágyneműk. Itt talán a nedvesség magába szívásával a szag konzerválódik. Tudományosabb választ kérek, ha létezik!
A másik példa az a műanyag...műanyag flakon, műanyag doboz. Akárhányszor kimosom vagy áztatom mosószódával, szappannal vagy szódabikarbónával, egyáltalán vagy érezhetetlen mértékben csökken a beivott szag mértéke, holott a felsoroltak szagtalanító tulajdonsággal rendelkeznek. (Bár az is igaz, hogy leginkább nem természetes szagok beszívása keltette fel a figyelmemet (mosódió alapú mosogatószer, illetve egyes műanyag dobozoknak van egy sajátos Büdös szaguk.)
Nagyon szépen köszönöm az érdemeges válaszokat!!
1: hatalmas felület,
2: hajlam arra hogy kötődjenek az anyagok.
+ akkor már elvannak a baktériumok is.
Köszönöm a válaszod!
Valaki kicsit tudományosabban ki tudja fejteni a "hajlam arra hogy kötődjenek az anyagok"-ot? Tehát pontosan mi az a fizikai tulajdonság, ami miatt hajlanak a kötődésre?
Ez egyrészt függ az anyagok közötti vonzóerőktől, másrészt a felület minőségétől.
Ha egy felületen olyan lyukak vannak, ahol az adott anyag pont beleillik, az igencsak elősegíti a megkötődést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!