Alvás közben miért nem érzünk szagokat?
A hangos zajra felébredünk,de a szagokra nem.
És miért van az,hogy álmunkban meg érezzük az illatokat és szagokat?
Nem tudom, én már ébredtem fel szándékosan orrom alá legyezgetett kávéillatra. Meg trollkodtuk már táborban éberre osztálytársunkat egy csepp ammóniával.
Gyanítom ,hogy prédaállati státuszú múltunkban a ragadozó veszélyét inkább hang mint szag jelezte, vagy a szag-vészjel az evolúció mentén elkopott, míg a hang vészjel sokkal tovább praktikus maradt.
Nagy esellyel erzel szagokat, csak az agy nem tartja olyan fontosnak. Az emberek eseteben (tuleles szempontjabol, osembernel, nem a modern vilagban) a szaglas fontos, de kozel sem az volt a legfontosabb. Az emberek elsosorban a nagyon jo terlatasra, es a latas+hallas alapjan kialakulo mintazatokra alapoztak a tulelesuket (tehat nagyon felfigyelunk a szokatlan csendre, vagy arra, hogy a tegnapi osvenyen ma keresztbe van a fa ami eddig nem volt ott). A szaglas, bar hasznos, nem kozvetlen veszelyt jelzo dolog, mivel annyira nem eles (ha lopakodik egy farkas es mi vagyunk a vacsora, akkor mire megerzed a szagat mar nagy esellyel halott vagy).
Igy az agyad arra riaszt, ami megszokott veszely jelzes: hirtelen feny, eros hang testet ero erosebb fizikai hatas. Ugyanigy a homerseklet valtozas sem okoz ebresztest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!