Milyen értéket jelent ebben a példában "a Maxwell egyenletekből rájuk jutó hányad"?
"Megoldása a következő volt: rájött, hogy a sütőben létrehozható különböző hullámhosszú elektromágneses hullámok kialakulásához – hullámhossztól függően – úgynevezett küszöbenergiára van szükség, azaz nem rendelkezhetnek tetszőlegesen kis energiával. Minél rövidebb hullámhosszú sugárzást szeretnénk létrehozni, a létrehozáshoz szükséges küszöbenergia annál nagyobb lesz, így a sütőben a végtelen sok elképzelhető sugárzás közül csak azok maradhatnak meg, melyek keletkezéséhez kisebb energia szükséges, mint a Maxwell egyenletekből rájuk jutó hányad."
Minek a hányadáról van szó?
(A kvantummechanika születése - Az energiaadagok felfedezése)
Olvasd tovább:
"Tehát a valóságban a sütőben csak véges sok féle hullám alakul ki, és ezeknek a hullámoknak az energiája csak diszkrét értékeket vehet fel (a küszöbenergiát vagy ennek többszörösét). A hullámokra jellemz küszöbenergia értékre Planck igen egyszerű összefüggést talált (E = h*ν)"
A képletben szereplő frekvencia helyett, annak reciprokát tudod megmérni. Vedd ki a mikróból a forgótányért és tégy be egy fehér géppapírt. Kapcsold be a mikrót addig, míg barna sávok nem jelennek meg a papíron ( a mikrohullám egy idő után kicsit megégeti a papírt). Mérd meg a barna sávok távolságát. Ezek a maximumhelyek. Ezek alapján a hullámhosszat kb. 12 cm-nek fogod számolni. Ebből számold vissza a ν-t és az E = h*ν képletel megkapod a sütő magnetronja által felvett energiát...
Nem fűztem nagy reményeket ahhoz, hogy erre itt választ fogok kapni, de örömmel látom, hogy mégis akadt egy válaszoló, aki ráadásul, úgy tűnik, ért is az effélékhez.
Egyébként nem vagyok fizikus, csak érdekesnek találom ezt a tanulmányt, ezt a részt viszont nem értem, és nem nagyon hagy nyugodni.
Két kérdésem lenne.
"A képletben szereplő frekvencia helyett, annak reciprokát tudod megmérni."
Tehát azt az értéket tudom megmérni, amit ha beszorzok a képletben szereplő frekvenciával, akkor 1-t kell kapnom?
Illetve a második kérdés:
Igazából nem azt szerettem volna megtudni, hogy a Maxwell egyenletekből rájuk jutó hányadnak mekkora a pontos értéke, hanem csak azt, hogy tulajdonképpen mit is takar az, hogy a Maxwell egyenletekből rájuk jutó hányad.
Van egy összenergiaérték, és abból esik egy-egy hányad egy-egy sugárzásra?
Vagy hogy van ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!