Az idegrendszer működhet nemdeterminisztikusan?
“Nem tudjuk, mennyire befolyásolja az agyműködést a kvantumfizika sztochasztikus működése.”
De azért jó okunk van arra, hogy azt feltételezzük, hogy csak annyira, mint a bolygók pályáját. Az idegsejtek ingerületi állapotát kvantumjelenségek jelentősen nem befolyásolják. Én erre nagy összegben is fogadnék.
"De azért jó okunk van arra, hogy azt feltételezzük, hogy csak annyira, mint a bolygók pályáját."
Hát én biztosan nem makro-, hanem mikroirányban keresnék analógiát.
"Az idegsejtek ingerületi állapotát kvantumjelenségek jelentősen nem befolyásolják."
Hát mikor a számítógépeink chipjeinek miniatürizálása azokat is behordta a kvantum-valószínűségek problémáiba, itt sem zárnám ki.
Főleg biológiában, ahol ugyebár nemrég kiderül az is, hogy a fotoszintézis működésében is nagy jelentősége van a kvantumfizikának.
"Én erre nagy összegben is fogadnék."
Én nagy összegben semmire, de rekesz sör szintjén tartom. :D
"de rekesz sör szintjén tartom. :D"
És van azért, aki szerintem fogadna mellettem nagyobb tétben:
Nem, ez tévedés.
Az epilepszia is determinisztikus - csak olyankor egyszerre működik túl sok idegsejt, és így már nem tudnak normálisan működni.
Nagyrohamban a beteg az agyának 100%-át használja.
A szaknyelvben sohasem jelenti ugyanazt a kaotikus és a nem-determinisztikus, a kaotikus rendszerek determinisztikusak (maximum látszólag nem azok - lásd a linket és a 3. válaszomat.)
"A szaknyelvben sohasem jelenti ugyanazt a kaotikus és a nem-determinisztikus"
Csak lehet ugyanannak a folyamatnak a jellemzője.
"a kaotikus rendszerek determinisztikusak (maximum látszólag nem azok)"
Erre azért ne vegyünk mérget.
Természetesen ha bennük minden részfolyamat igazolhatóan determinisztikus, akkor jogos, a komplett kaotikus folyamat is az. De ha van nem-determinisztikus összetevő, akkor már nem biztos.
De szerintem most a terminusokon ne ragadjunk le, túl messzire vinne, plusz a neurológiában én nem jelenteném ki biztonsággal, hogy a kaotikus betűre ugyanazt takarja, mint fizikában.
A lényeg, hogy az epilepszia egy kaotikus és egyben láncreakciószerű neurontüzelési helyzet, a dolog determináltságáról nem mond semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!