Most olvastam a tankönyvemben, hogy a vegetatív rendszer hogyan szabályozza a légzést. Ezzel csak egy problémám van, még pedig az, hogy ezt tudatosan is tudom befolyásolni, és az már a szomatikus idegrendszerhez tartozik nem?
Szóval most akkor mind2 irányítja a légzést?
+ még egy kérdés: a vegetatív rendszer miatt van az, hogy bár lélegzek nap mint nap, de annyira természetesnek veszem, hogy észre se veszem, hogy csinálom.
Ez neki köszönhető?
Én biológus hallgató vagyok, jól írta az első válaszoló.
Például: Amikor futsz, a megnőtt oxigénigény miatt többször veszel levegőt, mint nyugalomban. Ez vegetatív szabályozás, nem neked kell figyelned az oxigén felvételére. Ebbe a szabályozásba akaratlagosan te is beleszólhatsz, azonban...
ha valamiért visszatartod a levegőt futás közben, akkor a véredben a CO2 szintje megemelkedik. Ezt az érfal bizonyos receptorai érzékelik, az információt elküldik az agyba, az pedig utasítja a légzőizmokat a felfokozott mozgásra.
Tehát szabályozhatod akarattal, de a vegetatív szabályozásé a főszerep.
Hasonló a hosszú toporgás a foglalt slozi előtt.
Egy ideig akaratlagosan befolyásolni tudod...utána nincs befolyás, csak kifolyás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!