A fizikai törvények csak inerciarendszerben érvényesek?
Ez már inkább filozófia.
Ilyen alapon azt is mondhatod, hogy ha a bankszámládon nincs pénz, akkor ez egy másfajta típusú bankszámla lesz, mintha lenne rajta pénz.
Én meg úgy gondolom, hogy ez így nem igaz.
@11: Nem teljesen értem, mit szeretnél elérni.
Analógia a kérdésedhez, ha már a dimenziókat behoztad: Van egy koordinátarendszered. Ha 2 dimenzióban szeretnél leírni egy mozgást benne, akkor z értéke mindig nulla. Ha 3 dimenzióban, akkor z értéke nem mindig nulla és megesik, hogy változik. Ez a trivialitás csúcsa. És most ott tartunk, hogy hüledezünk/ értetlenkedünk, hogy hogy működhet a koordinátarendszeres mozgásleírás ha 3 dimenzióban nem 2, hanem 3 koordinátával kell számolni.
Avagy alternatívan: hogy lehet, hogy a piaci kofa ki tudja számolni, hogy mennyit kell fizetnünk, hogy ha krumplit és répát veszünk, ha egyszer a krumpli ára mellé ez esetben még a répa árát is hozzá kell adnia. Érezzük, hogy itt valami nem stimmel...
"Ha a plusz tagok értéke nulla, akkor az ott sincsen."
És ha a viz 0 fokos, akkor az már nincs is.
"Akkor úgy mondom, hogy nem inerciarendszerben az alap fizikába bejönnek újabb jelenségek"
Milyen az az alap fizika? Amit általánosban meg gimnáziumban tanitanak? Attól, hogy valamit nem teljes mélységében tárnak eléd azonnal, hanem részletenként, rétegenként, szép sorjában, az nem azt jelenti, hogy azok a részletek, rétegek előtte nem is léteztek :)
@14: Egyértelmű. Más a piaci vásárlás menete, ha ott van az a plusz répa, hisz akkor számolni kell azzal a plusz répával. Akkor hogy lehet, hogy mégis képesek vagyunk kiszámolni, mennyi pénzt költünk? Rejtély....
A rejtély megoldása az, hogy olyan hatásokkal számolunk, amik fellépnek. Őszintén nem értem, hol van itt az elakadás. Ha egy test mozgását vizsgálod pl, akkor felírod a rá ható erőket, és örülsz. Azokat az erőket nem írod fel, amik épp nem hatnak rá. Ha meg bejön egy plusz erő, felírod azt is. Varázslat :)
"Ha egy rendszerben van szél, a másikban nincs szél, akkor hogyan vehetjük egy kalap alá a kettőt? Sehogyan. Itt nem stimmel az írásotok azon része, hogy a tagok értéke nulla."
Hát ha a szélmozgás tag értéke nulla, akkor a két rendszer kvázi egyformának vehető (egy kalap alá vehető?) (szél tekintetéből).
#16 "Őszintén nem értem, hol van itt az elakadás."
Hát pont itt! Inerciarendszerben ismerjük a fizikát, fel tudjuk írni belőle a teljes univerzumot, viszont az univerzum szemszögéből nézve teljesen más a fizika (hiszen az nem inerciarendszer). Ez akárhogy nézem, ellentmondás. Eleve azt sem értem, hogy miért inerciarendszerre lehet csak felírni a fizikát, miért nem létezik egy globális inerciarendszer és arra írjuk fel a fizikát (és akkor az minden másra is érvényes)?
Na, egy pillanat!
LÉTEZIK olyan rendszer, amelyikben le tudjuk írni az univerzumot, tehát VAN rá fizika.
Ez a rendszer nem inerciarendszer.
Ilyen nagyságú inerciarendszer azért nem létezik, mert a gravitáció nem egyforma az egész világban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!