Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hélium miért nemesgáz?

A hélium miért nemesgáz?

Figyelt kérdés
Neki csak 2 elektronja van a többi nemesgáznak meg 8. Akkor, hogyan lehet nemesgáz?

2020. nov. 8. 20:45
1 2 3
 21/27 kémiatanár ***** válasza:
100%

Hú, van itt baj a fejekben pár kommentelőnél... Természetesen a nemesgázoknak is van vegyértékhéjuk, hiszen a külső elektronok = vegyértékelektronok. Azok attól vegyértékelektronok, mert azok alakítanak ki kémiai reakciókat és az már régóta meghaladott elmélet, hogy a nemesgázoknak nincsenek vegyületeik. Aki elmélyült a kémiában, az fel is tud sorolni jó párat.

A héliumnak is telített a külső elektronhéja, hiszen az 1. (K) héjon csak 2 elektron fér el. Ennek az okát csak emelt szinten tanítják kémiából gimiben. Az a lényeg röviden, hogy nemcsak elektronhéjak léteznek, hanem azokon belül úgynevezett alhéjak is, amiket s, p, d és f betűvel jelölünk. Az s alhéjak maximum 2 db, a p alhéjak maximum 6 db elektront tartalmazhatnak. Azt ugye tudjuk, hogy a He atomnak összesen 2 elektronja van, amelyek telített s alhéjon vannak. A többi nemesgáznál a vegyértékhéjat telített s és p alhéjak alkotják (2+6 = 8). Vagyis az összes nemesgáz vegyértékelektronjainak száma maximális.

Ha tegyük fel, hogy ki akarnád egészíteni 8-ra a hélium 2 vegyértékelektronját, akkor az a 6 új elektron már a 2. (L) elektronhéjra (2 db az s alhéjára, a maradék 4 a p alhéjára) épülnének be.

2020. nov. 9. 23:00
 22/27 kémiatanár ***** válasza:
100%

Amúgy szomorú vagyok... Végre van valaki, aki nem csak bemagolná, hanem végre meg akarja érteni a kémiát (ritka holló), erre idejöttök és először szándékosan félreértitek a kérdezőt, majd butaságokkal és trollkodással töltitek meg a válaszpanelt... Aki meg rendesen válaszolt, az meg direkt (?) úgy fogalmazta meg, hogy abból egy általános iskolás (esetleg középsuli eleje) tanuló, aki valszeg a kérdező, tuti biztos nem érti meg a He különbözőségének okát.

Olyan szép tárgy ez a kémia, nincs már így is eléggé romokban a helyzete? Miért kell még a maradék kevés érdeklődőnek is a kedvét az egésztől? :(

2020. nov. 9. 23:17
 23/27 Mojjo ***** válasza:
40%

@21:

"Ennek az okát csak emelt szinten tanítják kémiából gimiben"

Mikor lett ez emelt szintes anyag? Az én időmben (90-es évek vége) simán alap anyag volt. Most megkérdeztem a párom, neki is (2000-es évek eleje).

2020. nov. 9. 23:26
 24/27 kémiatanár ***** válasza:
100%

Akkor még heti 2 órában tanítottak kémiát 3 évig, idéntől pedig már csak 9. osztályban 1, 10. osztályban 2 kémia óra van. A kvantumszámok már 2012 óta nem anyag, az új érettségi követelményekben jó eséllyel már az alhéjak sem lesznek benne.

Az történt, hogy elfogytak a szakos tanárok, évente 1-2 ember végez kémiatanárként az egyetemen és nincs utánpótlás. De - a szakos osztályokat leszámítva - a gyerekek többsége még a csökkentett követelményeket is képtelen abszolválni amúgy, mert a tanárok többsége sz@rik a munkájára.

Ha még nem ijesztettelek meg eléggé, néhány (nem kémiás) biológiatanár, akiknek bikémet kéne tanítaniuk, képtelen arra, hogy képlet alapján megkülönböztesse az etanolt az acetaldehidtól, vagy simán keverik az elem és a vegyület fogalmát. Na ha ilyenek vannak, akkor milyen alapon várjuk el a kilencedikesektől, hogy tudják az alhéjakat... Sőt, az új nat szerint a szerves kémiára is csak tizenpár óra jut...

2020. nov. 9. 23:38
 25/27 Mojjo ***** válasza:

@24: Ezt nagyon szomorú hallani. Sőt, ez siralmas.

Viszont én is és szerintem sokan mások is úgy írtuk le a válaszunkat, hogy azt hittük, ez simán tananyag. Ha ezt tudom, én pl teljesen más megközelítésben és máshogy írok. (Persze, meg lehetett volna nézni a tantervet, szóval nem teljesen önbibán kívüli dolog ez.)

A lényeg, hogy elnézést a kérdezőtől így utólag is.

2020. nov. 9. 23:45
 26/27 Tom Benko ***** válasza:
100%

@24: Szakképzésben még annyi sincs. Például a cukrászoknak heti 1-2 órában van "komplex természetismeret". Igen, fizika, kémia, biológia és földrajz együtt. Nálunk a suliban most fut ki az utolsó osztály, amelyik fizikát tanul, a kémia négy éve véget ért. A fodrászoknak van talán még némi szakmai ismeretek fedőnevű kémiájuk. Holott a világ megértéséhez elengedhetetlen e négy tárgy ismerete.

Ilyen az, amikor a korai kőkorból visszamaradt hominidákat teszünk döntéshozói pozícióba.

2020. nov. 10. 18:59
 27/27 Tom Benko ***** válasza:
Hátha innen jobban meglátod, miért nemesgáz. Talán Mengyelejev virága a legérthetőbb.
2020. nov. 10. 19:05
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!