Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez az entrópia dolog hogyan van?

Ez az entrópia dolog hogyan van?

Figyelt kérdés
Szeretném rendesen megérteni, hogy mi is az az entrópia, viszont a fizikatudásom az valahol egy általános iskolás szintjén leragadt, így hiába olvasom el a wikipédiát én az integrálokkal nem tudok mit kezdeni. Hol kezdjek neki?

2020. nov. 4. 17:19
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos az elején. Mondjuk az általános iskolától kezdve, végig a középiskolán.
2020. nov. 4. 22:13
 2/17 A kérdező kommentje:
Értem és utána?
2020. nov. 4. 22:50
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Az entrópia egy rendszer rendezetlenségét jellemzi. A termodinamika törvényei szerint egy zárt rendszer entrópiája csak nőhet, amíg el nem éri a maximális rendezetlenség állapotát.

Egy egyszerű példa erre: beledobsz egy kockacukrot a forró kávéba. Az elején a cukormolekulák rendezetten helyezkednek el a szilárd kristályrácsban, azaz alacsony az entrópiájuk. Idővel azonban a kávé vízmolekulái feloldják a cukrot, ezzel nő a cukor entrópiája, mert a molekulái véletlenszerűen fognak mozogni a vízben és összességében egyenletesen oszlanak el benne. Ez a homogén állapot magától nem fog visszaalakulni a rendezett állapotba, vagyis a cukormolekulák nem fognak visszarendeződni az eredeti kristályba.

2020. nov. 4. 23:22
 4/17 A kérdező kommentje:
ez eddig megvan, azért írtam ki a kérdést, mert előttem valaki elkezdett az ősrobbanásról dumálni, hogy kamu meg nem tudom mi, mert, hogy az entrópia meg iylenek. És akartam neki válaszolni, de akkor jöttem rá, hogy annyira én se vágom, hogy ez mi. Azt tudom, hogy rendszer rendezetlensége, de most ennek milyen következményei vannak, vagy akkor ez így mire jó?
2020. nov. 4. 23:38
 5/17 anonim ***** válasza:

Ha az egész Világegyetemre alkalmazzuk, akkor azt jelenti, hogy az anyag jelenleg megfigyelhető rendezettsége nem fog örökké tartani, idővel az elemi részecskék szintjén is teljesen homogén lesz minden, ez az Univerzum hőhalála.

A hétköznapi életben pedig az a jelentősége, hogy nem lehet miatta örökmozgót építeni.

2020. nov. 4. 23:56
 6/17 Mojjo ***** válasza:
100%

Ezt a videót ajánlom megtekintésre a témában:

[link]

Az ősrobbanás környékén az univerzum entrópiája rendkívül alacsony volt. A "de hát az ősrobbanás sérti a termodinamika II. főtételét" jellegű jóemberek valamiért - gondolom, a kisujjukból kiszopkodva - azt hiszik, hogy az ősrobbanáskor nagy volt az entrópia és aztán csökkent, de természetesen ez nincs így.

2020. nov. 5. 01:01
 7/17 anonim ***** válasza:
0%
Videókból nem fogod megértni. Azok arra jók hogy okosnak tűnjél de érteni nem fogod, főleg nem egy olyan absztrakt valamit mint az entrópia. Itt a gyakorin sincs olyan ember aki értené mi az az entrópia.
2020. nov. 5. 08:27
 8/17 Mojjo ***** válasza:
100%

@7: Ez felvet egy nagyon érdekes kérdést: ha nincs senki itt, aki értené, akkor te sem érted. Ha nem érted, akkor viszont hogyan tudod megítélni, hogy más mennyire érti?

Amúgy természetesen egy rövid videó nem alkalmas arra, hogy teljes képet kapjon az ember. Arra viszont alkalmas, hogy a "ja igen, az a rendezetlenség mértéke" című semmitmondó képzettársításnál jobb, árnyaltabb és pontosabb képet kapjon. És _szerintem_ itt most pontosan ez a cél. Alternatív megoldás évek tanulása, ami nyilvánvalóan sokkal jobb és szintén nyilvánvalóan egy kérdéd megválaszolásáért nem fog megtörténni. Szóval vagy maradnak színvonalasabb videók, vagy marad a "rendezetlenség mértéke". Nem nehéz dönteni, melyik a jobb.

2020. nov. 5. 09:26
 9/17 A kérdező kommentje:
Köszsönöm a válaszokat. Megnéztem a videót is. Gondolom majd később az egyetemen ezt részletesebben is vesszük majd. Remélem akkor teljesen megvilágosodok. :) amúgy még annyi, hogy az olyan integrál jel, amire egy kör van rajzolva, az mit jelent?
2020. nov. 5. 12:42
 10/17 Mojjo ***** válasza:
100%
@9: Körintegrálnak hívják. Valamilyen vektormezőben egy zárt görbe menti integrált szoktuk így jelölni. A vektormező rotációjával a görbe által körbefogott felületre számított integrálját jelenti.
2020. nov. 5. 13:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!