Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi a Világegyetem felezési...

Mennyi a Világegyetem felezési ideje?

Figyelt kérdés

2020. ápr. 28. 19:25
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mi az, hogy a világegyetem felezési ideje?
2020. ápr. 28. 19:46
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
42
2020. ápr. 28. 19:54
 3/10 2*Sü ***** válasza:
96%

Felezési ideje lehet egy elem valamilyen izotópjának. Illetve felezési ideje lehet egy-egy részecskének. Az világegyetem nem homogén anyag, az azt felépítő barionos anyag jó része stabil. Illetve nem teljesen. A neutron szabad állapotban nem stabil, nagyon gyorsan elbomlik, a felezési ideje kb. 10 perc. A proton sem stabil, a felezési ideje 10³⁰ év. Valószínű az elektron sem stabil részecske, a becslések szerint hasonló felezési idővel rendelkezik (10²⁸ év).

De összességében előbb azt kellene meghatároznod, hogy mit értesz a világegyetem esetén a felezési idő alatt.

2020. ápr. 28. 20:44
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A felezési idő egy jól definiált fogalom, sugárzó anyagok tömegveszteségének egy speciális jellemzője. Azaz, adott az anyag, adott a tömege, valamennyi idő múlva ennek az anyagnak bizonyos része már nem tartozik az anyaghoz.

A világegyetem ilyen jelenséget nem produkál, tehát rá nem alkalmazható ez a fogalom.

2020. ápr. 28. 23:24
 5/10 A kérdező kommentje:
Ezt úgy gondoltam hogy, ha a tér tágul, akkor valamilyen - negatív - felezési ideje kellene, hogy legyen.
2020. ápr. 29. 02:55
 6/10 Wadmalac ***** válasza:
Átlagos anyagmennyiség per köbkilométer, vagy mi?
2020. ápr. 29. 14:02
 7/10 anonim ***** válasza:
Pontosan ez a gondolat a probléma. Nincs negatív felezési idő. Az idő pozitív. A felezés pedig egy folyamat, valaminek egy (előre) adott tulajdonsága csökken, ahogy halad előre az idő. Annak a gondolatnak nincs értelme akkor se, ha szavakat formálisan helyesen rakunk egymás után.
2020. ápr. 29. 15:25
 8/10 2*Sü ***** válasza:

> akkor valamilyen - negatív - felezési ideje kellene, hogy legyen

De minek lenne a felezési ideje szerinted negatív? Mi az a mennyiség, ami adott időpontban x volt, adott időponttal később meg x/2? Mi ez a mennyiség? Mi a mértékegysége? Mert a radioaktív elemek bomlásánál ez a mennyiség az adott elem atomjainak a darabszáma. Mondjuk az szén-14-es izotóp esetén egyszerű a dolog. Egy adott időpillanatban x darab ilyen atom van valamiben, 5730 évvel később meg x/2 darab. Tehát 5730 év után csökkent a szén-14-es izotópok *darabszáma* a felére.

A világegyetem esetén milyen mennyiség felezési idejéről beszélünk?

2020. ápr. 29. 21:19
 9/10 A kérdező kommentje:
Én a téregységekre gondolok. És úgy értem a negatív felezési időt, hogy ezalatt az idő alatt megduplázódik a tér/Világegyetem mérete, ezért negatív; vagy mondhatnánk pozitív duplázási időnek is.
2020. ápr. 29. 21:48
 10/10 Mojjo ***** válasza:
100%

- Mennyi motorolaj kell két evőkanál kakaóporhoz?

- De hát a kakaóhoz nem kell motorolaj o.O

- Dede, az a fehér izé, tudjátok, negatív motorolaj!

- De hát a motorolaj nem is fehér meg nincs belőle negatív o.O

- Tudjátok, az, amit tejnek is hívnak...

:D

Ember, azért te nem vagy semmi :D

Amúgy a tágulás üteme időben nem állandó, így nem lehet hozzá ilyen időt rendelni.

2020. ápr. 29. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!