Mennyi a Világegyetem felezési ideje?
Felezési ideje lehet egy elem valamilyen izotópjának. Illetve felezési ideje lehet egy-egy részecskének. Az világegyetem nem homogén anyag, az azt felépítő barionos anyag jó része stabil. Illetve nem teljesen. A neutron szabad állapotban nem stabil, nagyon gyorsan elbomlik, a felezési ideje kb. 10 perc. A proton sem stabil, a felezési ideje 10³⁰ év. Valószínű az elektron sem stabil részecske, a becslések szerint hasonló felezési idővel rendelkezik (10²⁸ év).
De összességében előbb azt kellene meghatároznod, hogy mit értesz a világegyetem esetén a felezési idő alatt.
A felezési idő egy jól definiált fogalom, sugárzó anyagok tömegveszteségének egy speciális jellemzője. Azaz, adott az anyag, adott a tömege, valamennyi idő múlva ennek az anyagnak bizonyos része már nem tartozik az anyaghoz.
A világegyetem ilyen jelenséget nem produkál, tehát rá nem alkalmazható ez a fogalom.
> akkor valamilyen - negatív - felezési ideje kellene, hogy legyen
De minek lenne a felezési ideje szerinted negatív? Mi az a mennyiség, ami adott időpontban x volt, adott időponttal később meg x/2? Mi ez a mennyiség? Mi a mértékegysége? Mert a radioaktív elemek bomlásánál ez a mennyiség az adott elem atomjainak a darabszáma. Mondjuk az szén-14-es izotóp esetén egyszerű a dolog. Egy adott időpillanatban x darab ilyen atom van valamiben, 5730 évvel később meg x/2 darab. Tehát 5730 év után csökkent a szén-14-es izotópok *darabszáma* a felére.
A világegyetem esetén milyen mennyiség felezési idejéről beszélünk?
- Mennyi motorolaj kell két evőkanál kakaóporhoz?
- De hát a kakaóhoz nem kell motorolaj o.O
- Dede, az a fehér izé, tudjátok, negatív motorolaj!
- De hát a motorolaj nem is fehér meg nincs belőle negatív o.O
- Tudjátok, az, amit tejnek is hívnak...
:D
Ember, azért te nem vagy semmi :D
Amúgy a tágulás üteme időben nem állandó, így nem lehet hozzá ilyen időt rendelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!