Befolyásol bármit is, hogy a Föld keringési pályája ellipszis alakú?
A Föld télen 147, nyáron 152 millió km távolságra van a Naptól.
Viszont az évszakváltás, napforduló, nap-éj egyenlőség, napi hőmérséklet és analemma, elvileg csak a bolygó tengerferdeségétől függnek.
Valóban semmit nem számít az az 5 millió km különbség?
Számít, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint a tengelyferdeség.
Annak érdekes lenne utánanézni, hogy a déli féltekén nagyobb-e az éves hőingás, hiszen ott nyáron vagyunk picivel közelebb a Naphoz. Nem tudok ilyen eltérésről, meglepődnék, ha lenne, de nem néztem utána.
Egyébként az az 5 millió km olyan kevés, hogy ha egy sima ceruzával pontosan lerajzolnánk a földpályát, akkor vonalvastagságon belül lenne az eltérés a körtől.
Nagyjából 3% az eltérés az aphélion és a perihélion között, azaz nagyjából 9% az eltérés a besugárzott fénymennyiségben. Ehhez képest nyáron egy vízszintes felületet bő kétszer akkora intenzitású sugárzás ér deleléskor, mint télen, ha jól számolok (és akkor a hosszabb nappalok hatását még nem is számítottam). Szóval a Naptávolság ehhez képest elég elenyésző.
Amúgy próbáltam nézni pár Egyenlítő közeli helyet, hogy ott a december-január melegebb-e valamivel, mint a június-július, de nem tapasztaltam ilyet. Quitoban alig pár tized fok változás van az év folyamán:
Szingapúrban pedig valamivel (1-2 fok) melegebb a június-július, mint a január-december:
Valószínűleg a lokális időjárási hatások is jelentősebbek, mint a Naptávolság hatása.
"Annak érdekes lenne utánanézni, hogy a déli féltekén nagyobb-e az éves hőingás, hiszen ott nyáron vagyunk picivel közelebb a Naphoz."
Én arra tippelek, hogy a déli féltekén átlagosan kisebb lehet inkább a hőingás, hiszen nagyobb arányban borítják a déli féltekét óceánok, mint az északit. Ennek a hatása szerintem jelentősebb lehet.
Nem is teljesen ellipszis
Az csak a Newton mechanikabkl Jon ki
"a déli féltekén nagyobb-e az éves hőingás"
Igen, nagyobb. Azért is vannak ott olyan durva erdőtüzek.
De nem óriási a különbség.
#3:"Nagyjából 3% az eltérés az aphélion és a perihélion között, azaz nagyjából 9% az eltérés a besugárzott fénymennyiségben."
Ez ugye csak elütés, a 9 az 6 akart lenni?
"Ez ugye csak elütés, a 9 az 6 akart lenni?"
A felületre jutó fénymennyiség a gömbsugárzóból négyzetes változást ad ki. Szóval tényleg inkább 6 mint 9.
A háromszor három itt nem játszik, 0,97*0,97=0,94
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!