Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem érzékeljük, hogy a...

Miért nem érzékeljük, hogy a föld tojás alakú?

Figyelt kérdés

2020. okt. 27. 14:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem tojás,Geoid.
2020. okt. 27. 14:42
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
A gravitáció miatt,
2020. okt. 27. 14:43
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Lehet tévedésben éltem eddig, de én úgy tudom, hogy a föld nem tojás alakú. Úgy értem, hogy tudom, hogy nem tökéletesen gömb alakú, de úgy tudtam, hogy annyira kicsi az eltérés, hogy nem érzékeljük. Mint például, hogy anarancs sem gomb alakú, mert vannak kicsi torzulások rajta, meg akkor az asztal lapja sem sima, mert ha meg nézed mikroszkóppal, akkora árkok vannak rajta... de hogy ezeket nem érzékeled és jó közelítéssel tekinthető gömbnek. Bár ki tudja én így tudom.
2020. okt. 27. 14:44
 4/12 Wadmalac ***** válasza:
63%

Ha a talajra fél fokos szöget bezárva ácsorogsz a ferde gravitációs irány miatt, azt sem nagyon vennéd észre, az eltérések meg ennél sokkal kisebbek.

Ugyebár vízen meg esélyed nincs észlelni, hiszen a vízfelület alapból merőlegesre áll be a gravitáció irányával.

Esetleg az lehet bezavaró, hogy a Föld geoid alakját erősen eltúlozva szokták ábrázolni, különben nem látszana a képen sem.

2020. okt. 27. 14:55
 5/12 anonim ***** válasza:
47%
Gömb alakú
2020. okt. 27. 15:02
 6/12 anonim ***** válasza:

Már a kérdésben is van egy nagy hiba!

A Föld nem tojás,hanem geoid alakú. Van különbség.

2020. okt. 27. 15:11
 7/12 Wadmalac ***** válasza:
29%
2020. okt. 27. 15:16
 8/12 anonim ***** válasza:
84%
7-es. Ez a Föld gravitációs térképe.
2020. okt. 27. 15:19
 9/12 sadam87 ***** válasza:
79%

Ami a geoid alakját mutatja (persze nagyon erősen eltorzítva). A geoid ugyanis a tengerszint, mint felület által határolt test. (Ahol nincs tenger, ott is meghatározható, hol lenne a tengerszint, ha például kicsi, a tengerrel összekötött csatornákat ásnánk oda.) Másként megfogalmazva, a geoid az a felület a Földön, ahol a gravitációs potenciál megegyezik a tengerszinten mérhetővel.

A valóságban persze a geoid jóval kevéssé tér el a forgás ellipszoidtól mint a képen: maximum kb. 100 méterrel.

Amúgy a fentiekből az is kiderül, hogy valójában a Föld alakja nem pont geoid, hiszen vannak rajta például hegyek.

[link]

2020. okt. 27. 15:51
 10/12 Wadmalac ***** válasza:

#8: ahogy Sadam írja. A kettő összetartozik. A földgolyó egy eléggé képlékeny anyag ebben a méretben nézve, tehát igazodik a felszíne a gravitációs hatásokhoz.

Az ábrázolás persze erősen túlzó, hogy látsszon is, miről van szó.

De ha már hasonlítani akarjuk valamihez, ez sokkal inkább krumpli, mint tojás.

2020. okt. 28. 07:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!