Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véleményetek arról, h a...

Manly kérdése:

Mi a véleményetek arról, h a gravitáció hatásmechanizmusa máig nem ismert ?

Figyelt kérdés
A fizikusok elintézik ezt a kérdést azzal, h nem rájuk tartozik az alapkérdés, ez metafizika, gondolkodjanak rajta a filozófusok.

2020. okt. 29. 14:18
1 2 3 4 5
 31/44 A kérdező kommentje:
Ebben van valami.
2020. okt. 29. 19:42
 32/44 anonim ***** válasza:
43%

"A tér pedig nálam csak úgy értelmezhető ha valami kitölti-anyagi részecskék nélküli tér hogyan görbülhetne ?"

Na, itt van a probléma.

A tér önmagában is valami. Van neki szerkezete, terjed benne a sugárzás (méghozzá pontosan fénysebességgel), és lehet benne mozogni.

Úgy gondoljuk, hogy ahol nincs tér, ott ezek sincsenek.

Ennek a térnek az egyik tulajdonsága, hogy gravitációt is tud okozni.

Viszont egy másik feltételezés, hogy a gravitáció a téren kívül is terjed. Más dolog nem, csak ez.

2020. okt. 29. 21:42
 33/44 A kérdező kommentje:
A tér eg hely amiben lehet mozogni, valóban.Három kiterjedéssel, de az, h el is görbül benne lévő anag nélkül...mese.Önmagában szerkezete sincs, legfeljebb a benne lévő anyag ad neki szerkezetet, de önmagában csak három dimenziós kiterjedés.
2020. okt. 29. 22:20
 34/44 anonim ***** válasza:
47%

"Önmagában szerkezete sincs"

Tehát te ezt jobban tudod, mint a tudósok (?)

2020. okt. 29. 22:51
 35/44 Mojjo ***** válasza:
69%

@33:

"de az, h el is görbül benne lévő anag nélkül...mese"

Ahogy a másik topicban írtam, ezt a mesét alig több, mint egy évszázada bizonyították kísérletesen, azóta pedig kismilliószor, sőt, ilyen-olyan kutatásokhoz rutinszerűen ki is használják a töküres tér görbületét, pl gravitációs lencsézésnél.

Az egy dolog, hogy kevesled a tudomány eddig elért eredményeit, de az egy tökmás szint, hogy aktívan el is utasítod azokat, amik neked szubjektíve nem tetszenek.

2020. okt. 29. 23:25
 36/44 A kérdező kommentje:
Nem utasítom el a tudományt és nem is tudom jobban, hanem én úgy tudom, h az anyageloszlás, a lehetséges mozgások adnaka térnek szerkezetet.
2020. okt. 29. 23:57
 37/44 A kérdező kommentje:
Tehát az anyageloszlás és a lehetséges mozgások iránya, üsszessége adja a tér szerkezetét.
2020. okt. 29. 23:58
 38/44 anonim ***** válasza:

Nem.

Bár ez még nincs bizonyítva, de valószínű, hogy a térnek magának, az anyagtól függetlenül is van szerkezete.

Lehet az is, hogy ez teszi lehetővé az anyag létezését is.

Az meg, hogy a tér tud görbülni, egyértelmű. Ezen kár vitatkozni. A tér görbületét nagyjából 10 dolog okozhatja, ebből a legismertebb az anyag (tömeg). De nem csak ott görbül, ahol a tömeg van, hanem attól távolabb, az üres tér is görbülni fog.

Sőt: igazából az üres tér görbületét tudjuk jobban leírni, az anyaggal kitöltött tér görbületét sokkal nehezebb.

2020. okt. 30. 00:06
 39/44 Mojjo ***** válasza:
64%
@36-37: Oké, így már világos, én értettelek félre, mea culpa. Igen, az anyag mondja meg, hogy a tér hogyan görbül, tehát valóban az anyageloszláshoz van köze. De ennek hatására a térnek ott is lesz görbülete, ahol épp nincs anyag.
2020. okt. 30. 00:07
 40/44 A kérdező kommentje:
Utóbbit már én is hallottam, de hihetetlennek tűnik, h az is görbülhat, torzulhat ahol nincs anyag.Nos ezeket igencsak bízonyítani kell még.
2020. okt. 30. 01:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!