Mi a véleményetek arról, h a gravitáció hatásmechanizmusa máig nem ismert ?
-ismert az erő(pontosabban nem erő, hanem téridő görbület)
az nem ismert, hogy a tömeg miért okoz téridő-görbületet, pl.
Viszont ezeknek a kérdéseknek egy idő után nincs értelme, mert eljutunk odáig, hogy "Miért olyanok a fizika törvényei, amilyenek"
Erre gondolt Dávid Gyula. Vili?
Hagyd már ezt a Dávid Gyulázást. Én véletlenül vizsgáztam Dávid Gyulánál, nem valami mesebeli videókból beszélő ember nekem, és biztosíthatlak, Dávid Gyula tudja nem arra gondolt, amit te kiszűrtél az egészből.
Ahogy említettem, a tér görbülete maga egy hatásmechanizmus. Értem én, hogy nem érted, de azzal sok mindent nem tudok csinálni. Pl itt a Föld felszínén a Föld tömege meggörbíti a téridőt, és a téridő kb 10m/s^2 gyorsulással zuhan befelé. Ez maga a gravitáció és ez a hatásmechanizmusa az áltrel szerint. Ha a talajon állsz, a Föld felszíne megakadályozza, egy ellenerőt fejt ki a talpadra, ezt érzékeled.
Amúgy érdekes, hogy a közvetítőrészecskéket elfogadnád hatásmechanizmusnak. Ha tudod, hogy gravitonok után kutatunk és tudod, hogy az hatásmechanizmus-magyarázat lenne, nem érzed egy kicsit úgy, hogy ellentmondásban vagy saját magaddal?
@17: Igen, ez pl egy jó pont rámutatni arra, hogy a természettudományos meg a materiális gondolkodás két különböző dolog. Gyakran össze szokták ezt keverni.
A természettudományok a természet megfigyeléséről, a megfigyelések rendszerezéséről és azok modellekbe rendezéséről szólnak. Ha a természet nem úgy viselkedik, ahogy elvárjuk - pl görbül a tér és nem részecskék sodorják magukkal a köveket, hanem a görbült tér maga, akkor az nem a természet hibája.
Van a józan paraszti eszünk (ami a 10 éves korunkig belénk vésődött előítéletek gyűjteménye - egy Einstein idézet, amit Dávid Gyula rendszeresen szokott emlegetni, ha már őrá hivatkozol egyfolytában), ami megszokta, hogy hogyan működnek az érzékszerveinkkel közvetlen érzékelhető környezetünkben a dolgok, és elvárja, hogy minden ennek megfelelően működjön. Csakhogy nagyon nagyban, nagyon kicsiben, nagyon nagy energiákon, nagyon nagy sebességeknél, meg úgy egyáltalán fundamentálisan nem úgy működik a világunk, mint ahogy az általunk megszokott tartományokban az általunk megszokott jelenségek mutatják. Ki látott már térgörbületet az asztal sarkánál, amikor leesik a pohár? Ugyanmár... az lefelé esik, de felvilágosultak vagyunk, biztos kis részecskél sodorják magukkal (a részecskeközvetített erőhatások sem épp így működnek). De nem. A természet működik valahogy, és nagyjából 120 éve, Planck hősugárzásra vonatkozó kutatásai óta egyre inkább látjuk és tudjuk, hogy nagyon máshogy, mint ahogy a józan paraszti eszünk gondolná és befogadná. Ezt vagy el tudjuk fogadni, és akkor a természettudományos kutatások mentén megismerhetjük és megérthetjük - de elképzelni éppenséggel nem fogjuk tudni -, vagy behódolunk a józan paraszti eszünknek és mindenféle annak megfelelő képzeteket vizualizálunk mindenfelé. A természetet ugyan a maga valóságában így nem tudjuk megismerni, de legalább elképzelhetjük. Az is valami. Kérdés, kinek mi a célja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!