Miért ígéretesebb az mRNS-technológia, mint az elölt kórokozó befecskendezése?
mRNS-tech. alapú vakcina eddig még nem került forgalomba, a COVID ellen viszont ilyet terveznek készíteni egyes kutatók.
Nukleinsavakat juttatnának a szervezetbe, amikről a sejtek saját maguk gyártanák le a vírus azon fehérjéit, amiket az immunsejtek felismernének.
Azt nem értem, hogy ez miért jobb, mintha egyből a vírus részleteit /antigénjeit/ juttatnák be. Ez számomra kevésbé tűnik bonyolultnak; az immunsejtek egyből kötődhetnek az antigénhez, és kezdhetnek is dolgozni ellene, miközben nincs is fertőzés.
A mRNS-tech. szerint, miért kéne a szervezettel legyárttatni ezeket az antigéneket? Mire jó ez a kezdeti plusz lépés?
Az egyik nagy előny, hogy az RNS (és DNS) vakcinák sokkal egyszerűbben fejleszthetők, és a szállításuk és tárolásuk is egyszerűbb tudomásom szerint. Ezen kívül hosszabb ideig van meg az immunogén a szervezetben, mint az általad említett módszernél.
"Mire jó ez a kezdeti plusz lépés?"
Inkább úgy fogd fel, hogy nem neked kell izolálni az antigént (ami elég macerás), hanem legyártathatod a sejtekkel.
Egy inaktivált vírus vakcinához egy biosafety level 4-es gyár kell, az nagyon drága és nagyon kockázatos lenne, kb csak a kínaiak vállalták be. Cserébe az a leginkább kiforrott technológia.
Az mRNS technológia egyszerűbben tömeggyártható, cserébe nem ismerjük nagyon régóta, kiterjedtebb tesztelést igényel(ne).
Lehet, tévedek, mert nem vagyok hozzárétő, de ahogy kinéz számomra:
Az mRNS bemegy és legyártódik alapján a fehérje, ez eddig ok. A kérdés az volt még számomra, hogy egy gyártási utasítás hányszor ismétlődik, de ahogy én találtam ezek a vakcinák pont, hogy kényesek, ezért is hűtve tárolják, így feltételezem, kevésszer hajtódnak végre, ami végülis jó lehet abból a szempontból, ha beoltanak, akkor ha immunreakció alakul ki, azt nem tetőzi azzal, hogy még órákig vagy napokig gyártatja azt a szervezettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!