A világegyetemen túl mi van? Mi történne, ha egy csillag kilökődne az univerzumból?
Nem lehet elérni az univerzum szélét.
Azt, hogy az univerzum végtelen nem hiába mondják. Az egyik oka, hogy az univerzum gyorsabban tágul, mint mint ahogy haladni lehet. Emiatt lehetetlen elhagyni a lokális csoportot is (Amiben a Tejút és az Androméda galaxisok vannak).
Továbbá vannak elméletek arra, hogy az univerzum nem "lapos". Ezt úgy képzeld el, mint ahogyan a Földön is a végtelenségig mehetsz előre nem fogod elhagyni (sőt többször átmehetsz ugyan azon a ponton) ugyanígy z univerzum is visszahajlik magába. Szóval nincsen széle az univerzumnak, ahol valami kilökődhessen, mert ha nyílegyenesen mész előre (és figyelmen kívül hagyjuk az univerzum tágulását), vissza jutsz ugyan oda. Egy másik vizualizáció az lenne, hogyha az univerzum nagyon kicsi lenne, akkor láthatnád ugyan azt a csillagot 2 egymással teljesen ellentétes irányban, ugyanis a csillag fénye mind a 2 irányból követi az univerzum hajlását.
Persze ez az elmélet még nem bizonyított, ugyanis nem figyeltük még meg az univerzum hajlását, de lehet csak azért nem, mert olyan hatalmas a világegyetem, hogy kicsi a hajlás (mint ahogy a Föld is laposnak tűnik a felszínről, mert olyan hatalmas).
@3:
Azért a lokális csoport még bőven nem a határ, amit ne lehetne elhagyni az univerzum tágulása miatt :)
@Mojjo
Hogy megmondjam az őszintét nem végeztem magam kutatást, hanem egy Kurzgesagt videót vettem az állítás alapjául.
[ https://www.youtube.com/watch?v=ZL4yYHdDSWs]
Azt tudom, hogy az utóbbi években folyóiratokat dolgoznak fel és kutatókkal konzultálnak a videókhoz, de nem tudom a mai minőség 2016-ban is fennált-e.
Viszont úgy éreztem már leszedték volna a videót, ha nem érné el a jelenlegi standardet, szóval megtartottam a válaszomban az állítást.
@6: Néha én is nézek Kurzgesagt videókat és teljesen jónak találtam őket mindig, de itt hatalmas pontatlanságok vannak.
Kapásból 3 perc körül az inflációs szakasz előtt és után a belátható univerzum méretéről szóló rész sok tucat nagyságrendet téved. Bár pontos számok nincsenek, az infláció előtt nagyságrendileg 10^-29 méter körül lehetett, ami nem épp "size of a marble", az infláció után pedig nagyságrendileg a milliméteres tartományban, ami szintén nem teljesen "trillions of kilometers".
Ami a meddig lehet eljutnit illeti, egyszerű a helyzet. Addig, amíg a tágulás miatti távolodás sebessége fénysebesség alatti. Értem én, hogy a tágulás üteme nő, ezért egyre közelebb kerül hozzánk ez a horizont, de egyrészt nem x milliárd év múlva akarunk indulni, hanem mostanság.
A lokális szuperhalmazunkhoz, a Laniakea szuperhalmazhoz képest több olyan szuperhalmaz is van, ami 600 millió fényéven belül található. 600 millió fényévnél a távolodás sebessége a Hubble állandót 22km/s/millió fé-nek véve kb 13200 km/s. Ez bőven nem éri el még a fénysebesség 5%-át sem. Akkor hogyan is ne lehetne oda eljutnunk?
Fun fact: 0:10 környékén azt mondja a videó, hogy "even with science-fiction technology we are trapped in our pocket of the universe" - amiről később kifejti, hogy ez az our pocket a lokális szuperhalmaz. És ennek illusztrálására a videóban a USS Enterprise (NCC-1701) húz el a képen, ami egy Constitution osztályú csillaghajó, amelyek térhajtóművei a memory alpha szerint biztonságosan warp 8-as maximális sebességre képesek (régi Cochrane-skálát használva), ami több, mint 500-szorosa a fénysebességnek. Szóval khm :) Sci-fi technológiával egy kissé messzebre is juthatunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!