Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Most akkor mi az igazság?

Most akkor mi az igazság?

Figyelt kérdés
Egyik tanárom szerint a centripetális erő létező erő, a centrifugális pedig egy matematikai fogalom. A másik szerint pedig a centrifugális a létező és a centripetális pedig egy fogalom. Most akkor mi van? Összezavarodtam.

2020. okt. 27. 08:35
1 2
 1/15 Wadmalac ***** válasza:
69%

Nem csak te zavarodtál össze, ők is.

Bizonyos fogalmak a fizikában attól függnek, mi a nézőpontod, milyen szempontból vizsgálod a kérdést.

Ha egy test körmozgást végez, akkor az azt jelenti, hogy őt valami erő folyamatosan kényszeríti az eygenes vonalú mozgástól eltérő pályára. Ez a centripetális erő.

A centrifugális meg az, ami emiatt a folyamatos pályaváltozás miatt a keringő test tehetetlenségéből származó erő, ami vinné őt vissza az egyenes pályára.

A kettő ellentétes irányú és egyenlő nagyságú.

Attól függően, hogy a körmozgást kívülről vagy a körmozgással együtt mozogva nézed, mintha te is fenn ülnél a körhintán, a két erő felváltva tekinthető virtuálisnak és valódinak. Viszonyítási rendszer kérdése.

Tudom, van tanár, aki a centrifugális erő kimondását már szentségtörésnek tekinti.

Na ja, Einstein óta minden viszonylagos. A tanárok szaktudása is. :)

2020. okt. 27. 08:51
 2/15 A kérdező kommentje:

Értem, még egy apróság, ha én is a körhintán ülök, akkor melyik is lesz a virtuális? És ha nem ülök rajta, akkor a másik lesz, ugye jól értem?

Köszönöm a választ

2020. okt. 27. 09:03
 3/15 anonim ***** válasza:
76%
Általában azért a centrifugális erőt szokták fiktívnek nevezni, mivel egyszerűen csak egy tehetetlenségi erő. A centripetális pedig a gravitáción át a kötélen keresztül elég sok minden.
2020. okt. 27. 09:08
 4/15 Wadmalac ***** válasza:

"ha én is a körhintán ülök, akkor melyik is lesz a virtuális? És ha nem ülök rajta, akkor a másik lesz, ugye jól értem?"

Én inkább egyiket sem kötném sehova. Jobb simán érteni, melyik mit takar.

Van itt pár mélyebb fizikai jártasságú válaszoló nálam, aki jobban tudná definiálni, mikor melyik tekinthető virtuálisnak.

Úgy is értelmezhetjük, hogy MINDEN rendszerben a centrifugális a virtuális, hiszen "csak" egy tehetetlenségi erő.

Szerintem bármilyen helyzetben elég tudni, hogy melyik miről szól. Egyik körpályára kényszerítő erő, a másik a test tehetetlenségéből származó erő, ami az egyenes vonalú mozgásba vinné vissza.

2020. okt. 27. 09:09
 5/15 A kérdező kommentje:
Nagyjából értem. Pontosabban elhiszem, elfogadom, hogy így van. Sajnos elég gyér a tudásom, egy két alap dolog még nem állt össze, remélem egyszer majd megvilágosodom. Köszönöm a kiegészítést.
2020. okt. 27. 09:12
 6/15 A kérdező kommentje:
Még annyi, hogy mire jó az, hogy az egyiket, matematikai fogalomnak tekintjük. Valójában akkor ha most jól értem, az is létező erő. Szóval a tehetelenségből fakad, tehát az egész, létező dolog, nem csak mi vezettük be. De ha létező dolog, akkor mért kell így kezelni? Ez mire jó?
2020. okt. 27. 09:15
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Maga a tehetetlenségi erő a fiktív.

2020. okt. 27. 09:16
 8/15 Wadmalac ***** válasza:
55%
Ez a Wiki-link elég jó magyarázat.
2020. okt. 27. 09:22
 9/15 A kérdező kommentje:
Hát elolvastam, köszönöm. KB az első két bekezdést sikerült valamennyire felfognom. 😅Nagyjából annyira jutottam, hogy a tehetelenségből származó erők fiktivek, mert hogy a koordinátarendszer gyorsulásából származnak, vagy mi. De mi az a koordinátarendszer gyorsulás, ezt nekem hogyan kéne elképzelnem? Megnéztem még a lentebbi egyenletesen is és hát ajjaj. Például a transzlációt végző koordinátarendszernél én látom, hogy mit csinál, hogy az elsőnek felírt egyenletet hogyan alakítja, és értem nagyjából, hogy a végére ami kijön, azt hogyan kaptuk meg. Csak én a végeredményből nem értem, hogy az miért következik, hogy ez fiktív. :/
2020. okt. 27. 09:45
 10/15 Wadmalac ***** válasza:
78%

"De mi az a koordinátarendszer gyorsulás, ezt nekem hogyan kéne elképzelnem?"

Ülsz a kocsiban, mész x sebességgel. Kanyarban érzed, hogy a kanyar külső íve felé húz VALAMI.

És az a valami nincs sehol. Nincs az erőnek eredési pontja, csak abból származik, hogy a kocsi, a te koordináta-rendszered irányt változtat.

2020. okt. 27. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!