Ha galacsinná gyúrunk össze egy kenyérszeletet, annak hogyan változik meg a tömege és a súlya?
Szerintem a súlya nőni fog. Gondolok itt a felhajtóerőre: a kenyérszelet úszik a vizen, mert annyi vizet szorít ki, hogy a felhajtóerő fenntartja a víz tetején. A galacsin elsüllyed, mert kisebb felhajtóerő hat rá, azaz ő már kevesebb vizet szorít ki. És Archimedesz nyomán, ami kevesebb vizet szorít ki, az kevesebbet veszt a szárazföldön tapasztalt súlyából. Ez így helyes, valóban nő a súlya?
A tömege szerintem nem változik. A kenyérszelet esetén nagy térfogathoz tartozik kis sűrűség, míg a galacsin esetén kis térfogathoz tarsul nagy sűrűség. Tehát ezek úgymond egálban vannak. S mivel a tömeghez egy sima szorzás tartozik (sűrűség×térfogat), énszerintem ugyanaz a számszerű eredmény jönne ki a két esetben. Ezzel egyetértetek?
Nem vagyok fizikus, de:
"A fizikában a súly az az erő, amellyel a test az alátámasztást nyomja vagy a felfüggesztést húzza."
Ugyanannyira nyomja a vizet a galacsin is, csak kisebb felületen. Felfüggesztve meg aztán végkép ugyanannyi. Tehát nem változik a súly.
"És Archimedesz nyomán, ami kevesebb vizet szorít ki, az kevesebbet veszt a szárazföldön tapasztalt súlyából. Ez így helyes, valóban nő a súlya?"
Attól függ, mit nevezünk súlynak. Ha a gravitáció által kifejtett erőt, akkor az nem változik. Ha a testre ható erők eredőjét, akkor vízben ez kisebb lesz, mint az asztalra téve. De ez nem azt jelenti, hogy összegyúrva nagyobb súlya lesz, mint szeletben, hanem hogy a vízben kevesebbet veszít a súlyából.
A tömeg értelemszerűen nem változik, mégis miért változna.
A súlya pedig egyetlen definíció alapján sem változik.
Nem függ attól, mit nevezünk súlynak. A súly definíciója adott, itt csak az vethető fel, ismeri valaki, vagy nem ismeri ezt.
#3 pontosan ez a jelentősége. Magyarázata az#1-ben olvasható.
A súly definícióját #2 adta meg impliciten. Egy test súlya arányos a tömegével és az aktuális gravitációs erővel.
A vízbe mártott test súlyáról szóló versike aranyos, de sajnos hamis. A ráható erők eredőjéből veszt annyit, mint amennyi a kiszorított vízre hatóké.
#5-6, Nagyon csúnyán mellényúltatok, az ugyanis a gravitációs erő.
A súlyerő az, ami a test alátámasztására/felfüggesztésére hat. Ebben nem csak a gravitáció van benne. És igen, pl. vízbe mártva csökken a súlyuk, nem kell elvinni sehova.
Tessék utánaolvasni, mielőtt egy betűt is leírnátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!