Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha galacsinná gyúrunk össze...

Ha galacsinná gyúrunk össze egy kenyérszeletet, annak hogyan változik meg a tömege és a súlya?

Figyelt kérdés

Szerintem a súlya nőni fog. Gondolok itt a felhajtóerőre: a kenyérszelet úszik a vizen, mert annyi vizet szorít ki, hogy a felhajtóerő fenntartja a víz tetején. A galacsin elsüllyed, mert kisebb felhajtóerő hat rá, azaz ő már kevesebb vizet szorít ki. És Archimedesz nyomán, ami kevesebb vizet szorít ki, az kevesebbet veszt a szárazföldön tapasztalt súlyából. Ez így helyes, valóban nő a súlya?

A tömege szerintem nem változik. A kenyérszelet esetén nagy térfogathoz tartozik kis sűrűség, míg a galacsin esetén kis térfogathoz tarsul nagy sűrűség. Tehát ezek úgymond egálban vannak. S mivel a tömeghez egy sima szorzás tartozik (sűrűség×térfogat), énszerintem ugyanaz a számszerű eredmény jönne ki a két esetben. Ezzel egyetértetek?

2020. okt. 25. 05:31
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok fizikus, de:

"A fizikában a súly az az erő, amellyel a test az alátámasztást nyomja vagy a felfüggesztést húzza."

Ugyanannyira nyomja a vizet a galacsin is, csak kisebb felületen. Felfüggesztve meg aztán végkép ugyanannyi. Tehát nem változik a súly.

2020. okt. 25. 06:29
 2/17 anonim ***** válasza:
57%
Akkor változna a súlya, ha elvinnéd a Földről.
2020. okt. 25. 07:05
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Hmm, az jutott eszembe, hogy amíg szeletként van, a lyukacskáiban ott van a levegő. Talán ezért is viselkedik máshogy vizen. Ha galacsinná gyúrod, a levegő kiszorul. De jelentösége lehet hogy nincs.
2020. okt. 25. 08:25
 4/17 anonim ***** válasza:

"És Archimedesz nyomán, ami kevesebb vizet szorít ki, az kevesebbet veszt a szárazföldön tapasztalt súlyából. Ez így helyes, valóban nő a súlya?"

Attól függ, mit nevezünk súlynak. Ha a gravitáció által kifejtett erőt, akkor az nem változik. Ha a testre ható erők eredőjét, akkor vízben ez kisebb lesz, mint az asztalra téve. De ez nem azt jelenti, hogy összegyúrva nagyobb súlya lesz, mint szeletben, hanem hogy a vízben kevesebbet veszít a súlyából.

2020. okt. 25. 08:59
 5/17 anonim ***** válasza:
72%

A tömeg értelemszerűen nem változik, mégis miért változna.

A súlya pedig egyetlen definíció alapján sem változik.

2020. okt. 25. 09:21
 6/17 anonim ***** válasza:
58%

Nem függ attól, mit nevezünk súlynak. A súly definíciója adott, itt csak az vethető fel, ismeri valaki, vagy nem ismeri ezt.

#3 pontosan ez a jelentősége. Magyarázata az#1-ben olvasható.

A súly definícióját #2 adta meg impliciten. Egy test súlya arányos a tömegével és az aktuális gravitációs erővel.

A vízbe mártott test súlyáról szóló versike aranyos, de sajnos hamis. A ráható erők eredőjéből veszt annyit, mint amennyi a kiszorított vízre hatóké.

2020. okt. 25. 09:30
 7/17 anonim ***** válasza:
34%

#5-6, Nagyon csúnyán mellényúltatok, az ugyanis a gravitációs erő.

A súlyerő az, ami a test alátámasztására/felfüggesztésére hat. Ebben nem csak a gravitáció van benne. És igen, pl. vízbe mártva csökken a súlyuk, nem kell elvinni sehova.

Tessék utánaolvasni, mielőtt egy betűt is leírnátok.

2020. okt. 25. 10:09
 8/17 anonim ***** válasza:
Te meg a kérdést olvasd el! Csökken-e a súlya ha összegyúrjuk? Amúgy a gravitációval igazad van.
2020. okt. 25. 10:11
 9/17 anonim ***** válasza:
Csakhogy én most nem a kérdésre reagáltam.
2020. okt. 25. 10:12
 10/17 anonim ***** válasza:
Kedves 7! Mielőtt másokat kritizálsz, érdemes a saját házad táján körülnézni. NEM, nem csökken semminek a súlya vízbe mártva, a felfüggesztés/alátámasztásra(vízre) ugyanakkora erővel hat, mint bárhol máshol. Pláne, hogy ez általános iskolás anyag.
2020. okt. 25. 12:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!