Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy szilárd só összetételét...

Egy szilárd só összetételét hogy tudjuk megmondani?

Figyelt kérdés
Tehát nem csak arra gondolok hogy mennyi benne az össz nátrium, kálium, klorid, szulfát, stb. Hanem hogy konkrétan mennyi a nátrium-klorid, nátrium-szulfát, kálium-klorid, kálium szulfát egymás mellett. Vagy hogy még bonyolultabb legyen, ha mondjuk 20 összetevőt tartalmaz? Van erre módszer?
2020. okt. 21. 16:15
1 2
 1/11 Z003 ***** válasza:

Vannak erre módszerek, de azok nem túlzottan kivitelezhető egy átlag ember számára. Például a elpárologtatjuk a só elegyet (amihez nagyon magas hőmérséklet és vákum kell), akkor a különböző forráspontok alapján elválaszthatók.

Vagy elektrolízissel a keletkező gázok térfogatából, bár ez kissé korlátozott.

A legnagyobb gond igazából az hogy ebben az esetben a nátrium/kálium sói nagyon stabilak és hasonló tulajdonságúak, a legtöbb megszokott kémiai eljárás amiket mondjuk a kation/anion meghatározásban haszálnak azok ennél a példánál nem igazán működnének.

2020. okt. 21. 16:27
 2/11 A kérdező kommentje:

Igen, csak az elegyek forráspontja/fagyáspontja máshol van, mint a tiszta anyagoké. Pl víz/jég, vagy azeotróp, eutektikum. Egy 20, vagy még több komponensű rendszernél ez kész káosz lenne.

Az elektrolízis jó ötlet, ha elektródpotenciálok szerint indulunk el. De ha ehhez oldatba visszük a sót, akkor megint csak összes elemtartalmat tudunk meghatározni. Pl hogy mennyi összes nátrium, vagy kálium volt a mintában. Azt hogy milyen formában, azt nem. Anionoknál pl szulfátnál vagy nitrátnál a víz fog bomlani az elektródon. Megint nem fogom tudni, hogy melyik víz bomlott a szulfát, melyik a nitrát jelenlétekor. Olvadék elektrolízisénél is problémák adódnak.

Azért köszönöm az ötleteket/ együtt gondolkozást. Akkor jól sejtem, hogy nem egyszerű a probléma, nem csak az én tudományom kevés elsőre... :)

2020. okt. 21. 16:39
 3/11 anonim ***** válasza:

Meghatározod az össz elem tartalmat és mennyiséget, és aztán összepárosítgatod mennyiség alapján. Pl. ha Na-ból 0.78 mol volt, klórból 0.78 mol volt, káliumból 0.45 mol volt és nitrátból is 0.45 mol volt, akkor az NaCl és KNO3 keveréke lehetett.

Ha nagyon sok anyagod van, először mindig el akarod választani. Pl. a vízben oldhatóakat elválasztod a nem oldhatóaktól, és máris csak fele annyi anyagod van.

2020. okt. 21. 19:11
 4/11 A kérdező kommentje:
És azt hogy zárod ki, hogy nem volt benne KCl és NaNO3 is? (Valós, tényleges mintáról van szó, nem iskolai feladat.)
2020. okt. 21. 19:22
 5/11 Z003 ***** válasza:

Desztilláláskor szerintem nem zavarna az azeotróp hatás. Mivel nem biztos hogy azeotrópot képeznek, pláne olyan drasztikus forrás olvadás/forrás-pont különbség mellett mint pl NaCl, KNO3.

Meg azért a mai tudomány már azért megbirkózik az azeotróp elegyekkel is gondolok én itt a frakcionált desztillációra amit a leg szélesebb körben használnak az iparban.

2020. okt. 21. 20:01
 6/11 A kérdező kommentje:
Oké, de csak a példa kedvéért említettem ezt a két sót. Lehet hogy a fél periódusos rendszer benne van. Ezt persze meg tudom mérni hogy mi van benne. Na de milyen formában? Nem ipari szintem szeretném ezt csinálni, csak laborban kis méretben. El nem tudom képzelni, hogy miben, és hogyan fogok 1500 fokos forráspontokat tizedfokra kimérni, hogy mellette még frakcionáltan le is csapjam a száz féle sót... szerintem ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen.
2020. okt. 21. 21:18
 7/11 anonim ***** válasza:
Keresni kell egy oldószert amiben nem oldódnak, és sűrűség alapján elválasztani a szemcséket.
2020. okt. 22. 15:33
 8/11 anonim ***** válasza:
Ki keverte össze a sókat és miért?
2020. okt. 22. 23:22
 9/11 A kérdező kommentje:
A természet veretre össze a sókat oldatként, ami aztán kikristályosodott.
2020. okt. 23. 09:22
 10/11 Z003 ***** válasza:
Esetleg valamiféle kromatográfiás módszerrel például oszlop krom., tudom hogy azt alapból nagy molekula tömegű anyagoknál használják így nem biztos hogy működhetne.
2020. okt. 23. 12:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!