Mitől lehet ennyire pontatlan az időjárás előrejelzés?
Tegnap estig bezárólag a mai napra egész napos esőt, szelet, 10mm csapadékot jósoltak. Több portált is ellenőrzök, szinte mindenhol megegyező volt ez a jóslat.
Ennek ellenére a hét eddigi legszélcsendesebb napja van, zéró csapadékkal, a felhőkből ítélve pedig nem is nagyon lehet számítani esőre, komótosan átvonulnak. A jelenlegi előrejelzések sem mutatnak már túl nagy valószínűséget a csapadékra.
Hogy lehet, hogy tegnap még kiadós esőt és viharos szelet ígértek amiből végül egy átlagos őszi nap lett? Itt most nem 1 hetes, hanem 24 órás pontatlanságról van szó. Aki jártasabb a meteorológiai előrejelzésekben, leírná nekem, kérem?
Te mit nézel??? hatalmas csapadékzóna jön DNY felől...
Azok a felhők nem azok a felhők, hozzátok valószínűleg még nem ért oda a hidegfront. Ezt a kérdést csak holnap lehet megválaszolni, ugyanis a nap nagy része még hátra van.
Amúgy meg az időjárás baromi összetett rendszer. Több nappal előtte nem lehet órára pontosan megmondani, hogy egy-egy helyen mikor kezd esni. A teljes csapadékmennyiség pedig az egyik legnehezebben előrejelezhető, területileg is nagyon változó paraméter - még ha átlagban jó is az előrejelzés, akkor sem tudni, hogy ehhez képest Alsóhátsófalván vagy Felsőhátsófalván lesz több vagy kevesebb.
"kora reggeltől 80% valószínűséggel ígérte a fentieket"
Az nem azt jelenti, hogy négy-ötöd eső fog csak esni, hanem azt, hogy tízből nyolcszor jön be a tipp.
Most éppen a tízből kettő nem jött be verzió van.
Ha 100%-ot írtak volna, esetleg reklamálhatnál, de nem azt írták.
mert ők sem hülyék, tudják, hogy milyen pontosságú jelzésre képesek.
wadmalac igen, ennyire hülye nem vagyok, de köszönöm
még egyszer elmondom, tegnap előtt 22:00-ig 10mm csapadékot és viharos szelet ígért egész napra a lakhelyemre és környékére. ebből egy szélcsendes nap után estére lett egy kevés esőzés és némi szél, de ezeknek 22:00-ra már nyoma sem volt
értem én, hogy tízből nyolc, illetve ez összetettebb rendszer mint ahogy én mezei, halandó ember azt elképzelem, de bárhogy magyarázzátok, ez a prognózis mellé ment. Egyébként sok ismerősöm, munkatárs megjegyezte, hogy mindenki a nagy esőzésre készült, amiből kvázi nem lett semmi.
én azt gondoltam, hogy egy 24 órás időintervallumot betudnak lőni viszonylag nagy pontossággal, de ez olyan gálvölgyis volt - vagy fog esni, vagy nem.
most már kijelenthetjük, hogy ez a prognózis eléggé mellément.
egész napos eső helyett mérsékelten esős idő lett a nap egy részére korlátozva.
ilyen elő fog fordulni a jövőben is, a miértjét leírták.
de hallgathatsz gálvölgyire is, ha úgy látod, hogy ő jobban csinálja.
Már csak ezért sem biztos semmi, nem a meteorológia hülye.
wadmalac
ez egy vélhetően nyáron kipattanó zivatar eredménye, amiket valóban nehéz előre lokalizálni
amiről én beszéltem az egy mediterrán ciklon, ami könnyebben modellezhető, követhető időjárási jelenség
hülyeség a kettőt összehasonlítani, és nem állítottam, hogy a meteorológia hülye, csupán annyit, hogy pontatlan
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!