Szerintetek létezhet más univerzum az éteren túl?
Ezernyi ilyen kérdés volt már, én most csak linkelek belőlük kettőt.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
De nem érted, én tőled akarom a válasz.
Belinkelni én is tudok millió oldalt.Köszönöm.
Én vita partnert akarok,akinek sajátos véleménye van.És beleköt az élő fába is...
Kérdező, szerintem teljesen jól vázoltad fel a gondolataidat. Amit írtál, tökéletesen megfelel a multiverzum elméletének.
NÉHÁNY ÉVTIZEDDEL EZELŐTT MÉG ÍGY GONDOLTUNK A VILÁGRA: "Volt egy ősrobbanás, ami létrehozta a teret, időt és anyagot. A hihetetlenül gyors tágulása először csak lassulni fog, majd megáll, azután a gravitáció egymásba húzza a galaxisokat, és ismét nem marad semmi a világból." És hogy mi van az univerzumon kívül? Semmi. Szó szerint, ha elutazhatnánk a peremére, amögött már semmit sem találnánk, sőt, mi is szétesnénk /pl. energiára, de erről majd később/, hiszen ott nincs se tér, se idő, nem érvényesek a fizika törvényei.
Azóta sokat változott ez az elképzelés. Főleg, mert egyre jobban értjük a világ működését. /Nekem még azt mondták általánosban, hogy ne akarjak sokat tudni az univerzumról, mert az emberi agy egyszerűen nem képes azt feldolgozni./
AMIT MA GONDOL A TÖBBSÉG: "Több univerzum létezik. Egymás mellett, fölött és alatt helyezkednek el. De hogy mi van körülöttük? Nos, azt képzeljük el puszta energiaként, többet nem tudunk róla. De hogyan is tudhatnánk? Elméleteket gyárthatunk róla, de egyelőre nem tudunk odamenni, és ténylegesen megvizsgálni."
Na de, pontosan milyen elméletek vannak az univerzumok közötti energiáról, amire te éterként hivatkoztál? Erről írhatok majd egy következő kommentet, ha szeretnéd.
Na végre, köszönöm a válaszokat.
Kedves 13. örömmel várom a folytatást.
"Én valami olyasmit tudok elképzelni ,hogy van egy ,most nevezzük éternek, amiben nincs se tér se idő ,mindaddig míg nincs benne történés.Vagyis idő."
Ez a baj, hogy kényszerűen el akarsz képzelni egy nem létező dolgot.
Az agyad kötődik a hétköznapi megszokáshoz.
De itt az nem működik.
A te "étered" rendelkezik kiterjedéssel, máshogy el sem tudnád képzelni.
Márpedig a téridőn kívül nincs kiterjedés.
Legfeljebb egy MÁSIK téridő. Ez volna a párhuzamos univerzumok teóriája.
De attól még köztük továbbra sincs semmi.
Nem kényszerűen, hanem csak a logika hajt.
Természetesen tévedhetek.
Valahol csak az a bizonyítékunk, és az alapján okoskodunk, ami itt a kis bolygónk körül megértettünk, de természetesen az nem azt jelenti ,hogy máshol is ugyan azok a törvények uralkodnak.
Ahogy én értelmezem,mind az ami mozgás, az magában teret nyer, és az idő méri.
Amit leál a mozgás ,megszünik az idő és valószínüleg a tér is egy anyaggá válik mindennel.Nekem ez a véleményem.De köszönöm a választ.
"Valahol csak az a bizonyítékunk, és az alapján okoskodunk, ami itt a kis bolygónk körül megértettünk, de természetesen az nem azt jelenti ,hogy máshol is ugyan azok a törvények uralkodnak."
Ez nem igaz.
Az univerzumban több mint 13 milliárd fényév sugarú körben látunk, mérünk, tapasztalunk és azon belül semmi nyoma, hogy bárhol eltérnének a természeti törvények. És mivel ez homogén módon megvan, nem csak hellyel-közzel, fluktuálóan igazan, irreális feltételezés, hogy pont,amit látunk, az egyforma, a többi meg más.
"Ahogy én értelmezem,mind az ami mozgás, az magában teret nyer, és az idő méri."
Hát, hogy mi az okozat, mi az ok, kérdéses. De igen, a téridőnk mozgás nélkül értelmezhetetlen, hiszen a mozgások "definiálják" a távolságokat és az időt.
"Amit leál a mozgás ,megszünik az idő és valószínüleg a tér is egy anyaggá válik mindennel."
Így, ebben a formában sántítósnak hangzik, de nem kizárt, hogy az univerzum halála, az energia végtelen szétoszlása, lokális nullára csökkenése mindenhol és ezzel az univerzumban minden változás megszűnése minimum mérhetetlenné teszi a téridőt. Hogy valóban összeomlik-e, vagy tovább létezhet-e energia, változás nélkül, fene tudja.
Kedves Kérdező!
Az utolsó hozzászólásod alapján fontos, hogy véleményt mondj és ne tényeket. Szerencsére odaírtad, hogy ez vélemény, így csak annyit lehet mondani rá, hogy véleménye mindenkinek lehet. De a tényszerűség ezt messziről elkerüli.
Kedves utolsó,eleve a legtöbb dolog elméletre van alapozva,nem tényre.
Én azt szeretem,ha az ember utána jár ,mondjuk egy dologról, elolvas 10 könyvet, és kialakít egy saját véleményt az egészről.
Bemagolni valamit ,teljesen más mit valamiről véleményt alkotni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!