Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van bizonyíték arra, hogy az...

Van bizonyíték arra, hogy az Univerzum jelenleg is tágul?

Figyelt kérdés
2020. szept. 25. 20:11
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Van. A tudományban általában nem hasraütésre jelentenek ki dolgokat.
2020. szept. 25. 20:19
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Kb 20-25 éve a kozmológia már ugyan olyan precíziós tudomány, mint a fizika bármely másik ága. Régebben jó pár elmélet forgott a köztudatban, duma-duma hátán sok fikcióval, aztán a megfelelő műszereket felküldték az űrbe, és szépen kiméricskélték a kozmosz különböző paramétereit. Ahogy jöttek a műholdakról az eredmények, úgy véreztek el a korábban még befutónak látszó hipotézisek, aztán a sok dumából maradt egy, amit ma standard modellnek hívnak, és elmondhatjuk róla, hogy nagyon sok tizedesjegy pontossággal leírja a jelenlegi világunkat. Mint minden valamirevaló modell, ez is jósolt új még nem ismert dolgokat, aztán szépen ezeket is kiméricskélték a tudósok. Ezek egyike volt az, hogy jelenleg nem is simán csak tágul az univerzumunk, hanem hogy most éppen gyorsulva tágul. Még azt is tudják, hogy korábban lassulva tágult, és kozmológiai időben nem is olyan régen vált gyorsulóvá a tágulás.
2020. szept. 25. 21:44
 3/5 Wadmalac ***** válasza:
Tudod, mikor egy tőlünk több ezer fényévre lévő csillag pár kilométeres imbolygását ki tudják mérni és ebből számítani az ezt okozó, nem látható exobolygó tömegét, pályasugarát, keringési idejét, én azt mondom, a csillagászati mérések pontosságával kapcsolatban köszönöm, nincs több kérdésem. :)
2020. szept. 28. 10:23
 4/5 A kérdező kommentje:
Nem tudom ki vonta kétségbe a mérések pontosságát, a bizonyítékokra lettem volna kíváncsi. Nem is vártam többet ebben a kategóriában.
2020. szept. 28. 11:19
 5/5 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Nem tudom ki vonta kétségbe a mérések pontosságát, a bizonyítékokra lettem volna kíváncsi."

Azok meg mérési eredmények.

2020. szept. 28. 11:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!