Bebizonyítom, hogy Einstein relativitás elmélete hibás?
> A relativitás elmélet alapján nem lehet megmondani melyik tárgy mozog és melyik tárgy áll.
Egyrészt ez már a newtoni fizikában is így van. Másrészt – és ez fontos – ez az egyenes vonalú, egyenletes mozgásra igaz. (Pontosabban a mozgás ilyen jellegű összetevőjére.) A speciális relativitáselmélet pont attól speciális, hogy csak inerciarendszerek közötti transzformációval foglalkozik.
A forgás, keringés, gyorsulás viszont nem relatív. A newtoni fizikában sem, a speciális relativitáselméletben sem. Az más kérdés, hogy az általános relativitáselmélet aztán kapcsolatot teremtett a gyorsulás és a tömegvonzás között.
Szóval az egész témából nyugodtan kihúzhatjuk Einsteint.
> a föld áll egyhelyben és körülötte forog minden
Hogy a Föld egy helyben áll, az a kisebb kérdés. A lényeg az volt, hogy körülötte forog – ahogy írtad – minden. Nem csak a Hold, a Nap, hanem a bolygók, csillagok is.
> mert már bebizonyították, hogy a föld forog a napkörül.
Egyrészt a Föld-Nap viszonyában a kérdés nem az, hogy a Föld forog-e a Nap körül. A kérdés az, hogy a Nap kering a Föld körül, vagy a Nap – ilyen szempontból – nem mozog, hanem a Föld forog a forgástengelye körül.
Másrészt nem is ez volt a fő kérdés, hanem az, hogy a bolygók mi körül forognak.
És ahogy írtam, a forgás, keringés az nem relatív. Ha én ülök a körhintán, akkor érzem, ahogy a székbe lapulok. Gondolhatnám azt is, hogy én állok, és a világ forog körülöttem. De nem, mert akkor én nem érezném a székbe lapító erőt, és azt látnám, hogy körhinta mellett mindenki kapaszkodik, hogy ki ne repüljön.
Na ilyen szempontból valóban a Föld forog a tengelye körül és nem a Nap forog körülötte. Az már extra, hogy amúgy a Föld kering is a Nap körül. Illetve a bolygók a Nap körül keringenek. Pontosabban mindenki az egész rendszer tömegközéppontja körül kering, de mivel a Nap teszi ki a naprendszer tömegének 99%-át, így ez a tömegközéppont nagyjából a Nap helyére esik.
Aztán az már valóban relatív, hogy amúgy az egész naprendszer vagy a galaxis végez-e egyenes vonalú egyenletes mozgást, vagy sem, illetve mihez képest. Az már relatív.
~ ~ ~
> Bebizonyítom, hogy Einstein relativitás elmélete hibás?
Mielőtt cáfolnád Einsteint nem árt, ha megérted azt, hogy mit cáfolsz. De nagyon úgy tűnik, hogy nem csak a relativitáselméletet nem érted – képletek szintjén –, de klasszikus fizika alapjait sem.
"Mielőtt cáfolnád Einsteint nem árt, ha megérted azt, hogy mit cáfolsz. De nagyon úgy tűnik, hogy nem csak a relativitáselméletet nem érted – képletek szintjén –, de klasszikus fizika alapjait sem."
Regenyt irni tudsz, de a kerdesemre nem valaszoltal. Mit nem ertettel egy szimpla logikai kerdesen?
"logikai kerdesen"
Ez ilyen "Pistike unatkozik" logika, már bocs. Csak sajnos nem terjed ki arra, amit pl. 2*Sü írt, pedig az logikus. :)
"A forgás, keringés, gyorsulás viszont nem relatív.@
Ahha, mert ha a labdat leejtem az nem ugyanaz mintha a fold repulne a labda fele..
"De nem, mert akkor én nem érezném a székbe lapító erőt, és azt látnám, hogy körhinta mellett mindenki kapaszkodik, hogy ki ne repüljön."
Erdekes en nem erzem at hogy a fold belelapitana a falba ahogy kering a nap korul :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!