A melaninon kívül még milyen színanyagokat termelnek az élőlények a különböző sugárzások elleni védelem céljából?
Az élővilágban rengeteg fajta pigmentanyag létezik, és érdemes megkülönböztetni növényi és állati pigmenteket. De itt fontos részletként megemlíteném, hogy ne felejtsük ki a bolygó legnépesebb lakóit, a baktériumokat és egysejtű eukariótákat sem. Az egysejtű szervezetek is termelnek pigmenteket. Sajnos az ő rendszertanukban annyira nem vagyok képben, pl hogy éppen melyik algának nevezett egysejtű szervezet hová is tartozik valójában. Ebben még rengeteg vita van a rendszertanászok között, sok csoportot áthelyeznek a törzsfán utólag, mert 50-100 éve véletlenül tévesen klasszifikálták őket.
Na de visszatérve a pigmentekhez.
Én ezt csak tanultam kb fél évig, de utánajárni megtanultam egyetemen (meg még előtte...), így ezen a linken nézelődtem most ennek utána.
Az angol wikipédia gyakran naprakészebb és pontosabb mint sok magyar tankönyv, ajánlom bátran.
Igazából egy BSc-hez is elégséges bőven a wiki színvonala, érdeklődőknek pedig bőven elég.
A pigmenteket kémiai szerkezetük szerint a következő csoportokba sorolhatjuk:
Hem/porfirin vázas molekulák: krorofill molekulák, bilirubin, hemocianin, hemoglobin, mioglobin.
Karotinoidok csoportján belül a következők nevezetesebbek:
-Hematokrómok
-Alfa és béta karotin
-likopin
-rodopszin
-xantofilok (a levelek sárgaságáért felelős molekulák)
Flavonoidok: Ezek rendkívül sok funkciót betöltő molekulák a növényi szervezeten belül, de többek között pigmentek is, és a pollinációt (megprorzást) elősegítő színek kialakításában van szerepük.
Eléggé változatos színeket hozhatnak létre a molekula struktúrájából adódóan, lehetnek sárgák, pirosak, kékek.
Növényekben például a feketeáfonya kékes-lilás színéért is a flavonoidok közé tartozó antociánok a felelősek.
Amúgy nem tudom hogy mennyi idős lehetsz, de ha olvastál már borosüveg hátulján összetevőket, akkor ott találkozhattál a "tanninokkal" és a "flavonoidokkal" még. A tanninok amúgy a flavonoidok egy alcsoportját képezik. A bor mély bordó színéért is ezek a felelősek.
Betalain: Ez is egy növényi pigment, és ez is a piros és sárga színekért felel, de ami érdekes hogy sosem fordul elő antociánnal együtt. A szegfűvirágúak rendjén belül gyakori, és például a cékla színét is ez adja.
Fehérje-szerűek (Proteinaceous):
fitokrómok (phitokróm átírással is találkoztam már)
És innentől olyasmik vannak amiket én se hallottam, de a wiki nálam jobban tudja:
Psittacofulvins (ezt nem tudom hogyan magyarosítják): Ez a molekula család felelős a papagájoknál a piros és sárga színekért.
Turacin és turacoverdin: Ez egy réz tartalmú pigment, ami élénk zöld színt eredményez több madárfajnál is.
Ja, csak most látom, hogy kifejezetten sugárzás elleni védelemre kerestél példát.
Bocsi, nem voltam figyelmes.
A fenti wiki cikk kitér erre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!