Az univerzum tágulását úgy kell elképzelni, mint egy lufit? A galaxysok közti térrész nőni fog? Az atomok megnőnek?
Több tudományos ismeretterjesztő könyvben olvastam, hogy az univerzum tágulását úgy kell elképzelni, mint egy felfúvódó lufit, az univerzum is pont így fúvódik fel. Már sajnos nincsenek meg ezek a könyvek, mert kilomtalanítottuk őket. És így nem tudom elolvasni. Van amit nem értek
Az univerzum 3d-s. Egy idő után körbeér és nem tudsz kimenni belőle, ahogy a lufin sétáló hangya sem. Persze közben fújják fel a lufit és egyre messzebb lesznek egymástól a pontok minden. Ez azt jelenti, hogy a galaxisok közti térrész is nőni fog. A naprendszerben az űr kitágul? Messzebb lesz a Mars, vénusz? A Föld is nagyobb lesz? A lufin minden pont tágul, megnő. Az atomok mérete is nőni fog?Amúgy olvastam egy ilyen könyvben, hogy az atomok, tárgyak zsugorodnak. Ezt sem értem
köszi a válaszokat! :-)
Csak négyszer volt már a téma.
A galaxisok nem nőnek, a köztük lévő távolság igen.
Nem, az atomok nem tágulnak. Meg a különböző tárgyak sem. Azok kötött rendszerek. A kötött rendszerek - legyenek valamilyen kémiai kötéssel kötve, vagy akár gravitációsan - nem tágulnak.
Erre írtam pár napja ezt a példát:
"Képzelj el egy gumilepedőt, ami nyúlik tetszőleges mértékben. Ha a lepedőre köveket helyezünk, akkor a lepedő nyúlásával ezek a kövek egyre távolabb kerülnek egymástól. De ha pár követ összekötünk spárgával, akkor azok nem fognak egymástól eltávolodni, hiába nyúlik alattuk a lepedő."
"Amúgy olvastam egy ilyen könyvben, hogy az atomok, tárgyak zsugorodnak."
Nem, nem is zsugorodnak.
Nem úgy kell elképzelni, mint egy lufit! A szerző azon igyekezetében, hogy egy rendkívül bonyolult fizikai jelenséget valahogy megértessen, hozott egy hasonlatot, amely szerencsétlen példa, mert a hasonlatnak sok tulajdonsága van, a laikus csupa olyan fog eszébe jutni (mert azt érti), ami az univerzumnak nincs. Például olyan felülete se, mint a lufinak. Egyetlen dologban hasonlít (de nem ugyanolyan!!!), ez pedig két szabad pont közötti távolság növekedése. De azért itt is van probléma, mert egy ilyen változó valamiben megmondani mi a távolság - na úgy nem lehet, hogy olyan, mint amit két fa között látsz.
A lufin, mert véges, lehet körbemenni. Az univerzumon nem lehet. Az űr kitágul. De nem úgy, mint alufiban. Akkor hogyan? Most mit mondjak erre? Oldj meg egy vektor-integrálegyenletet. Ja, hogy nem tudod, mi a vektor? Mi az integrál? Hogy néz ki egy ilyen egyenlet? Mi kell a megoldáshoz? El tudom mondani. Nem itt, és eltart úgy egy évig. Naponta pár óra. Lesz hozzá türelmed? Na most ismét egy hasonlat. A világegyetem tágulása látszólag egyszerű, mert van fogalmunk a világegyetemről és a tágulásról. Csak a kettő így együtt kicsit bonyolultabb az integrálegyenletnél. Akkor hol kezdjem? Mihez lesz türelmed, időd, energiád?
Tudom, hogy ez elkeserítő. De ez van, a világ bonyolult. Vagy hamis hasonlatokkal magyarázzuk és kapunk egy nem létező világképet, vagy irtó sokat tanulunk, hogy egy részéről jó képünk legyen. Azért persze van rengeteg dolog a világban, ami könnyen áttekinthető, és ha ezek egy részét tudjuk, nagyon okosnak képzelhetjük magunkat. És igazunk lesz. De ez speciel nem tartozik ezek közé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!