Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen kapcsolat van az ionok...

Milyen kapcsolat van az ionok színe és az elektronszerkezetül között?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az emelt kémia követelményrendszer tartalmaz egy ilyen pontot:

,,Értse:az ionok színe és az elektronszerkezet kapcsolatát."

Próbáltam utánakeresni, de nem találok magyarázatot erre a kapcsolatra.

Előre is köszönöm a segítséget

2020. szept. 6. 18:12
 1/4 anonim ***** válasza:
97%
Attól függ az anyag színe, hogy milyen színű fény tudja gerjeszteni az adott elektronokat. Ugyanaz az elv, mint a lángfestésnél, vagy a konjugált elektronrendszert tartalmazó szerves vegyületek színénél. Van valamilyen energiaszintek közötti ugrás, aminek az energiája a látható fény tartományába esik, akkor az színt ad az anyagnak.
2020. szept. 6. 18:32
 2/4 anonim ***** válasza:

Itt az átmeneti fémionok (d mező) színére gondol.

Az a lényeg hogy elektronátmenet történik az ionban: E1 alacsonyabb energiaszintű orbitálról E2 magasabb energiaszintű üres orbitálra lép. Az ehhez szükséges energiát fénykvantum (foton) adja, ami abszorbeálódik az ionban (h a Planck állandó):

∆E = E2 - E1 = h ν

Ha a foton frekvenciája a VIS tartományba esik, akkor a "fehér" fényből ez elvevődik és a megmaradó (komplementer) fényt színesnek érzékeljük.

Érdemes belökni néhány hidratált ion színét is, némi segítség hozzá:

[link]

Megjegyzés: a fenti egyenlet Bohr második posztulátumából adódik, amit frekvenciaelvnek is neveznek.

2020. szept. 6. 22:03
 3/4 anonim ***** válasza:
Segítettem? Jó lenne valami visszajelzés.
2020. szept. 8. 12:54
 4/4 A kérdező kommentje:
Bocsánat, elfelejtettem válaszolni. Igen, nagyon nagy segítség volt a választás, ezt pontozással is jeleztem:)
2020. szept. 8. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!