A villámot lehetne kondenzátorban tárolni?
Tekercs esetén ott van még az önindukció, ekkora hirtelen áramtüske akkora induktív ellenállást produkálna saját magával szemben, hogy az a becsapó villám milliszekundumokkal a becsapás kezdete után más jobb vezető után nézne.
A kondinál tényleg nagy gond az átütési szilárdság.
DE nem kell egyetlen gigakondiban gondolkodni.
Kilovoltos szigetelés lehetséges.
Ahhoz meg "csak" megfelelő feszültségmegosztás kell, kondik soros kapcsolásával.
Ugyan akkor meg az árammennyiség lesz túl sok a sorhoz, de azt meg sok iylen sor párhuzamos kötésével meg lehet oldani.
Szóval össze leehtne azért rakni egy olyan "kondi-mátrixot", ami képes felvenni egy villám feszültségét, áramát.
De mennyiből?
Mekkora területen?
És minek?
Semmilyen módon nem éri meg.
#12, #13 Nem mondtam hogy bármelyik verziót érdemes lenne megépíteni, vagy ne lennének súlyos problémák bármelyikkel is. (Sőt a tekercses megoldás gondolat menetébe csupán belekezdtem aztán elkalandoztam és így be sem lett fejezve a gondolatmenet.)
Természetesen mindkettőtöknek igaza van a felmerülő problémákkal kapcsolatban.
- Mechanikai tűrés és kilo amperek kapcsolatában is.
- Önindukció jelenségével is -> pont ez lett volna a gondolatmenetem vége ha befejezem...erre akartam kilyukadni...
- Igen lehet sorba kötni kondenzátorokat a feszültséget megosztva közöttük, és így nagyobb "tűrést" kialakítva az egészre nézve.
De a kondenzátorok sorba kötése "büntetésként" a kapacitást csökkenti.
Azaz ezekből a kisebb "elemi" kondenzátorokból kellene jóval több a megvalósítandó mátrixhoz. Ez megint csak a megvalósíthatatlanságot / költségességet növeli.
Jaja.
Amit viszonylag egyszerűen meg lehetne tenni, az a villámcsapás energiájának hő formájában történő kiaknázása.
Csak azzal ki is bukna helyből, felhasználási szempontból milyen jelentéktelenül kis energia ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!