Igaz hogy a halálunkkol endorfin szabadul fel a szervezetünkben?
A biológiatanárunk nem tudta biztosan, de ő úgy tudja, hogy az ember halál előtt utoljára ellazulást, boldogságot, gyönyört éreznek. Ez viszont arra utal, hogy endorfin szabadul fel, de nem találtam erre vonatkozóan sehol tudományos leírást. Az is érdekelne, hogy ez miért történik? Hogy a halál elviselhetőbb legyen, vagy természetes reakció?
Ha tényleg endorfin szabadul fel, akkor ez már biztos jele a halálnak, vagy innen még "visszahozható" a haldokló? Még rengeteg kérdésem lenne erről, de egyelőre csak ez érdekel. Előre köszi a választ.
Dr sty válasza:
Nyilvánvalóan még a klinikai halálról van szó ami még reverzibilis. Szerintem elképzelhető hogy az oxigénhiány erőteljes fellépésével az endorfint visszatartó anyag meggyengül és ezáltal több jut a szervezetbe. De amíg nincs tudományos beigazolása a dolognak addig csak feltételezés.
Valószínűnek tartom.
Erre utalhat az is, amikor pl. valaki súlyos sérülést szenved, az csak később fáj.
A test védekező reakciójának gondolom ezt a jelenséget.
elképzelhető.Én ettől egy sokkal érdekesebb elméletet is hallottam,amely arról szól hogy a halált megelőző időszakban(vagy a klinikai halál alatt) a szervezet egy DMT nevű vegyületet termel,és ez okozza a kellemes nyugodtságérzetet és enyhe eufóriát.Sokan ennek az pszichoaktív anyagnak tulajdonítják azokat a spirituális élményeket,,illúziókat amelyről a halálból visszatérő személyek számolnak be.(lsd különböző beszélő emberi alakok,misztikus lények)Érdekesség,hogy ezt a drognak számító szert a Föld különböző ősi területen élő sámánjai
Ayahuasca néven fogyasztották.
ha jobban érdekel a téma,akkor még kérdezz nyugodtan vagy elolvashatod az alábbi linket:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!