Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy válnak külön az evolúció...

Hogy válnak külön az evolúció során az egyes fajok?

Figyelt kérdés
Ahogy zajlik a törzsfejlődés, egyes fajok kettéválnak. Pl. a kutya és a macska és valaha egy ágon lehettek, de az évezredek alatt ilyen-olyan okokból többfelé szakadhatott az ősfajuk popolációja, és az egyik ágból a kutyaszerűek alakultak ki, másikból a macskafélék. De kellett lenni egy pontnak, amikor már nem volt szaporodásra képes a két faj egymással. Ez hogy néhet ki a gyakorlatban? Hogy változik meg egy fajtak pl. a kromoszómaszáma? Vagy hogy lesz hirtelen inkompatibilis a másik, leágazott fajjal?

2020. aug. 11. 17:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
5%
nem értenéd...
2020. aug. 11. 17:19
 2/15 A kérdező kommentje:
1: Ez igen konstruktív, bölcs válasz. Gyanúm szerint te a kérdést sem érted.
2020. aug. 11. 17:22
 3/15 anonim ***** válasza:
0%

De igen, értettem. Azért írtam a válaszom. Ilyen idiótaságot, hogy "hogy nézhet ki ez a gyakorlatban" csak olyan kérdez aki nem tudja megérteni.

"Vagy hogy lesz hirtelen inkompatibilis a másik, leágazott fajjal?"

Na meg ez... talán azt hiszed, hogy ettől valaki szakértőnek néz, holott a legprimitívebb kérdés amit fel lehet tenni a témával kapcsolatban.

2020. aug. 11. 17:27
 4/15 sadam87 ***** válasza:
100%

A fajképződés lényege nagyon leegyszerűsítve:

A populációk között megszűnik vagy lecsökken a génáramlás. Ennek tipikus oka földrajzi elszigeteltség (akár valamilyen földrajzi változás miatt, akár új élőhely meghódítása miatt), de más oka is lehet (pl. szétválasztó szelekció). Mivel csekély a génáramlás a populációk között, fokozatosan felhalmozódnak a mutációk miatt megjelenő különbségek. A felhalmozódó különbségek reproduktív izolációt eredményeznek, azaz két csoport egyedei már nem tudnak egymással szaporodni. Ennek sokféle oka lehet a kromoszómaszám eltérése mellett (pl. anatómiai különbségek, a megtermékenyítést akadályozó sejttani jellemzők, stb.).

"Hogy változik meg egy fajtak pl. a kromoszómaszáma?"

Kromoszóma mutációk következtében. Nem gyakori, de kromoszómamutáció is eredményezhet életképes egyedet. Az ember 2. kromoszómáját például a csimpánz (és más emberszabásúak) kromoszómáival összehasonlítva kiderült, hogy két kromoszómából olvadt össze.

[link]

A fajképződésről bővebben például ezeken az oldalakon olvashatsz:

[link]

[link]

2020. aug. 11. 17:38
 5/15 A kérdező kommentje:
3: Ha azt szeretném, hogy szakértőnek nézzenek, nem a Gyakorin tenném fel a kérdést, hanem különféle high profile tudományos fórumokon. Jellemzően a komoly helyekről kibukott, kisebbségi komplexusos, önjelölt "szakértők" taposnak a laikusokra itt, ők írnak olyan válaszokat, hogy "Google a barátod...", és ettől úgy érzik, jól megadták, megmutatták a hatalmas fölényüket. Én totál laikusként kérdeztem, ennek megfelelően próbáltam szavakba foglalni a kérdésemet. Ha tőlem kérdeznek olyat, amiben otthon vagyok, akkor arra vagyok büszke, ha sikerül a kérdező számára érthető módon elmagyarázni a választ, nem akkor, ha földbe tudom döngölni és alázni. Remélem, ovisokkal is szoktál verekedni, és büszke vagy, ha győzöl.
2020. aug. 11. 17:39
 6/15 A kérdező kommentje:

Sadam87: Köszönöm! Ez teljesen érthető. Nézem a linkeket is.

3: Látod, ennyi lett volna...

2020. aug. 11. 17:42
 7/15 Tevenyereggyarto ***** válasza:
87%
Sadam válasza mellé én még hozzátenném Zállatorvos evolúcióról szóló videósorozatát. Röviden, tömören, lényegretörően és humorosan mutatja be az evolúciót alapszinten: [link]
2020. aug. 11. 18:10
 8/15 A kérdező kommentje:
Teve: A Zállatorvos nekem is nagy kedvencem, de ezt az evolúciós epizódját még nem láttam. Köszönöm!
2020. aug. 11. 18:13
 9/15 anonim ***** válasza:
0%

"Sadam87: Köszönöm! Ez teljesen érthető. Nézem a linkeket is."

igazából nem értettél belőle semmit.

2020. aug. 11. 18:22
 10/15 Tevenyereggyarto ***** válasza:
84%

Egy populáció valamiért szétválik és lesz belőle kettő vagy több populáció. Ha ezek nem keverednek egymás közt akkor generációkon keresztül felhalmozódnak a különbségek köztük mígnem már nem sorolhatóak egy fajba a különböző populációk. Többek közt ennyi volt a lényege Sadam kommentjének, nem tudom ezt szerinted miért nem érthette a Kérdező.

2020. aug. 11. 18:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!