Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért kíváncsi az ember?

Miért kíváncsi az ember?

Figyelt kérdés

2020. aug. 5. 18:38
 1/8 anonim ***** válasza:
89%
Mert evolúciós előnyöket biztosít a tunyasághoz, érdektelenséghez és hasonló tulajdonságokhoz képest.
2020. aug. 5. 19:40
 2/8 anonim ***** válasza:
68%
Evolúciósan olyan előnye is lehet, hogy a kíváncsiság miatt megismerjük, hogy mi veszélyes és mi nem.
2020. aug. 5. 19:44
 3/8 A kérdező kommentje:
Jó, de most? A XXI. században azért eléggé fejlett szinten vagyunk, mégis kíváncsiak vagyunk.
2020. aug. 5. 19:46
 4/8 anonim ***** válasza:
67%

A kíváncsiság a mai napig hasznos, mert az miatt fejlődünk, amivel könnyítjük a saját életünket. Ráadásul egy kisgyerek hogy ismerné meg a világot, ha nem lenne kíváncsi?

Az evolúció egyébként sem egyik napról a másikra tüntet el tulajdonságokat. Ha azok régen hasznosak voltak, akkor ha már semlegesek, akkor is sokszor évmilliókba is telhet, mire eltűnik, mert nem hátráltatja az egyedet.

2020. aug. 5. 19:55
 5/8 anonim ***** válasza:
91%

"eléggé fejlett szinten vagyunk"?

Viccelsz? Egy vírussal nem bírunk el, a klímaváltozás halálos veszélyt jelent, nem beszélve a kozmikus veszélyekről.

Ha nem kíváncsiskodjuk ki a megoldásokat villámgyorsan, akkor kipusztulunk.

2020. aug. 5. 20:21
 6/8 Tislerics Máté ***** válasza:

Maga a kíváncsiság megjelenése az állatvilágban nem egészen tisztázott. Bizonyára a kíváncsibb egyedek sikeresebben tudtak szaporodni és ez által továbbörökíteni a génjeiket, amik a kíváncsiságra való hajlamot tárolják.

Az embernél ez igencsak látványosan elterjedt. Bár a fogascetek és más elmősök is meglehetősen kíváncsinak számítanak az állatvilágban. Tehát a mi esetünk habár extrém, de nem számít egyedinek az állatvilágban.

Az ember kiemelkedő eszközhasználata hihetetlenül sikeressé tette a Földi élőlények között, és ebben minden bizonnyal a kíváncsiságunk is közrejátszott. A kíváncsibb egyedek jobban megfigyelik a környezetüket. És jobban foglalkoztatják őket az ok-okozati összefüggések. Tehát akarva-akaratlanul is többet értenek meg a világból. Több összefüggésre jönnek rá. És ez a tudás elképesztően fel tud értékelődni ha a túlélésről vagy szaporodásról van szó.

Volt egy érdekes kísérlet, asszem makákókkal: A tengerparton lévő homokba a kutatók ízletes magokat szórtak el. Amiket a majmok el is fogyasztottak, annak ellenére is, hogy a magokra ráragadtak a homokszemek. Az egyik majom azonban kíváncsibb volt a többinél és a homokos magokat beleszórta a tengerbe. Bizonyára azért, hogy megmossa, vagy megsózza. És láss csodát! A homokszemek leúsztak a tengerfenékre, a magok meg fennmaradtak a víz tetején. Tehát rájött hogyan lehet az összes magot megtisztítani a homoktól gyorsan és egyszerűen. Sőt még ízletesebbé is tenni a tengerben lévő só miatt. ÉS most jön a lényeg: Ez a kíváncsi maki lett a találmánya után az alfa! A nőstények vele akartak párosodni. így működik tehát a kíváncsiságra való hajlam génjeinek a továbbörökítése a gyakorlatban. Ez történhetett az embernél is csak sokkal látványosabb szinten és sok millió éven keresztül.

2020. aug. 6. 09:01
 7/8 anonim ***** válasza:

Én szelektív kíváncsiságban szenvedek.

Épp tegnap beszélgettem a szomszéddal, hogy már évek óta ugyanabban az időpontban jár haza, én meg nem tudtam, hogy ez hány órakor van. Egyáltalán nem vagyok kíváncsi a másik ember magánéletére.

Viszont roppant kíváncsi vagyok minden másra.

A mi van a grafit ceruzában -tól egészen az űrrepülésig.

Ma már nagyon értékelem a tudást, annak ellenére, hogy fiatal koromban nem érdekelt a tanulás.

2020. aug. 6. 18:17
 8/8 anonim ***** válasza:
A kíváncsiságunknak köszönhető, hogy megértjük a dolgok működését.
2020. aug. 6. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!