Miben van a tér...?

Egy fekete lyuk elvileg egy folt a tér szövetén. Abba belemászva talán rájönnénk, hol, miben van az egész, csak hát ez enyhén szólva nem megvalósítható. Ha a spagettifikációt ki is bírnánk valami csoda folytán, mire visszajönnénk, addigra az idő már nem ott járna.
Nem a tér van benne valamiben, ha szabad ilyet mondani, hanem a tér és az idő együtt, mert a tér-idő kontinuum összetartozik. Tehát ha adott időpontban akarnád nézni, hogy mi van ott, ahol nincs tér, az nem menne.

Van 1 elmélet miszerint a mi univerzumunk és még sok másik univerzum egy multiverzum része és abban tágulnak a terek.
És akkor felmerülhet a kérdés , hogy akkor a multiverzum miben van benne ?
De szerintem ez már annyira irreleváns , mert olyan távol van , hogy még a fénynek is mérhetetlenül nagy távolságra van, ha egyáltalán abban is úgy terjed ahogy a mi univerzumunkban és az idő is elfolyik , és már lehet , hogy az 1 másik dimenzió.

Én a 4. voltam, szerintem a tér és az idő szorosan összetartozik, és emiatt nem is képzelhető el semmi más a téren kívül. Ahol mintha megszűnne az egész létezni vagy hasonló, az a fekete lyuk, melyek létező égitestek, és ott a térrel és az idővel is érdekes dolgok történnek, a fekete lyukba ha valami bekerül, az onnan nem jön vissza.
De majd hozzáértő leírja bővebben, én csak ezt gondolom hogy a tér és az idő összefonódása miatt nem értelmezhető olyan, ahol nincs tér, vagy ha van, ott az idő is már évmilliókkal előbbre jár ha jár egyáltalán.
Az idő más sebességgel telik különböző térbeli viszonyok között, ezt bizonyították már. Mivel a fekete lyuk gravitációja eszmlétlen, ezzel összefüggésben az idő is "meghülyül" ott. Tehát ahol a térnek vége van, ott az időnek is, vagy valami ilyesmi.

9. Nem csak azért fonódik össze, mert külön-külön nem értelmezhető. Fizikailag is eléggé szoros kapcsolatban vannak, amit laikus nem ért (én se teljesen). Ahogy írtam, a fekete lyuk közelében és a fekete lyukban máshogy telik az idő, lassabban, ha jól tudom. A fekete lyuk "mindössze" egy nagyon sűrű, nagy tömegű valami, ami nagy méretű csillagok összeomlásából keletkezik. Ha pl. elkezdenél utazni a fekete lyuk belseje felé, ott lassabban telik az idő, tehát azt érzékelnéd, hogy mész befele normál tempóban, mint ha mi se tértént volna, külső szemlélő pedig azt látná, hogy megálltál, és generációk csak álló helyzetben látnának téged, mert nekik meg más tempóban telik az idő.
Ha nagy sebességgel utazik valaki, akkor is máshogy telik ott az idő neki, de földi sebességeknél ez nem számottevő.
Ahol gravitáció van, ott is máshogy telik az idő, más sebességgel, mint máshol.
Tehát így is összefügg a tér és az idő. Ezért nem lehet csak azt vizsgálni, hol van vége a térnek, mert azzal együtt az időt is vizsgálni kell. A fekete lyukban pl. mintha vége lenne a térnek, de az idő is lelassul, tehát annál összetettebb az egész, hogy jé, itt tér van, jé, ott nem, mert az az "ott" az időben is teljesen máshol van, ha van.
Ez most így eléggé pontatlan, de hozzáértő remélem pontosít, kiegészít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!