Az ETOXI-és ÉTER-csoport miben különbözik egymástól?
Figyelt kérdés
Ha az a kérdés, hogy milyen funkciós csoportot adtunk a ch3-ch2-X képletű vegyület X-részéhez, hogy c2h5-o-c2h5 legyen, akkor helytelen az "étercsoport- R1-O-R2" válasz?2020. máj. 13. 20:41
1/7 anonim 

válasza:

Nem helytelen, mert az etilcsoport nem funkciós csoport. Minthogy a funkciós csoportot úgy definiáljuk, mint a molekula azon része, amely meghatározza annak reakciótulajdonságait, az étercsoport a helyes válasz.
2/7 anonim 

válasza:

Ja és a válasz: az etoxi és az étercsoport az etilcsoportban különbözik egymástól.
3/7 A kérdező kommentje:
Értem akkor, köszönöm a választ! :)
2020. máj. 14. 02:34
4/7 anonim 

válasza:

Nem jó.
X = -O-CH2-CH3
etoxi csoportot adunk hozzá.
Ha az lenne a kérdés, hogy CH3-X-hez kell adni, akkor esetleg rá lehetne húzni hogy éter csoportot adunk hozzá, de annak is lenne neve:
X = -CH2-O-CH2-CH3
etoxi-metil csoport.
Megjegyzés: az éter funkciós csoport a C-O-C kötésrendszer, ha 3 tagú gyűrűbe záródik akkor külön nevet kap, epoxid vagy oxirán csoport.
5/7 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint mint az alkanoknal, hogy mindig egy metilen csoporttal bovul a szenlanc (metan, etan..) itt eter, etoxi, epoxi? Errol hol talalnek reszletesebb infot/leirast? Pl. Akkor az etoxi-csoport olyan kaliberu, mint a hidroxil-, amino-, karboxil- stb csoport?
2020. máj. 15. 02:22
6/7 anonim 

válasza:

Menthetetlen vagy, fel se fogtad amit írtam. Szerintem ne menj emelt kémiázni...
7/7 A kérdező kommentje:
Biztos adok egy noname személy romboló jellegű tanácsaira. Szerinted mire való a Gyakori Kérdés...
2020. máj. 15. 20:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!