A csillagok, melyek ragyognak az égen, valójában milyen égitestek és miért csak éjszaka ragyognak?
Ahogy az első írja. Nappal is vílágítanak csak a napfénye miatt nem látjuk.( de egy jó csillaglátcsőben láthatóak akkor is) Amit a csillagokról érdemes tudni.
"valójában milyen égitestek"
Izzó gázgömbök, amiket a nukleáris fúzió (valamilyen formája) fűt, ebből származik a fényük is.
A Nap is egy csillag, valójában a többihez képest egy teljesen átlagos csillag. Valójában a nappali világosság is egy csillag fénye, ami sokkal közelebb van hozzánk, mint a többi, emiatt nappal elnyomja a többi fényét.
Voltaképp a legtöbb világító égitest egy más naprendszer napjai ?
Jól mondtam, vagy nem jól mondtam ?
:)
A kezdetleges csillagászati ismereteimmel arra gondolok, hogy ha bolygót látunk világítani, az csak a saját naprendszerünk bolygója lehet.
Más naprendszeren belüli bolygókat és a visszavert fényüket szabad szemmel nem láthatjuk.
A világért sem bántódtam meg. :)
Hidd el nekem, amikor még én jártam általános iskolába, akkor ezt még nem tanították, és erre akár mérget is vehetsz.
Akkoriban tudod nem Angolt és Németet tanítottak , hanem Oroszt.
:)
Nem hiszem el neked,, mert én meg 58 éves vagyok, és tudom, hogy mit tanítottak akkoriban ott. Nem csak oroszt. A mi gyermekkorunk nem a “sötét középkorra” esett, még csak nem is a szörnyűséges Rákosi-rendszer idejére. De megkockáztatom, hogy akkor se csak hülyeségeket tanítottak az iskolákban.
A megfigyelő, vagy konvencionális csillagászat körében a tájékozott laikusok számára is tudható ismeretek csak annyival bővültek gyermekkorunk óta, hogy most már rég óta bizonyos az, amit akkoriban csak sejtettünk, hogy léteznek nagyon távoli galaxisok, tehát hogy azok a homályos korongok , amit láttak a távcsöveikkel nem a mi csillagrendszerünkben vannak.
De az, hogy vannak bolygók, meg állócsillagok, amiknek saját fényük van, mert bennük termonukleáris reakció zajlik, akkor is mindenki tanulta az isiben.
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Jajj, nem kell ezen egymásnak esni, nem mindenki érti meg rögtön ezeket a dolgokat az iskolában. Többek között én sem. Aki viszont megértette, az elmagyarázhatja a gyengébbnek, ez miatt senkit sem kell megszólni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!