Miért merült el a szörp a vízben?










"de mivel a fél liter víz tömege nagyobb, mint az egy csepp szörpé,"
Ilyen logikával akkor az óceánokban soha semmi sem oldódna fel, minden csak úszkálna a felszinén.
A cukor nehezebb a viznél, tehát a belőle vizzel készitett oldat is csak nehezebb lehet a viznél. És teljesen mindegy, mennyi viznél.





"mivel a fél liter víz tömege nagyobb, mint az egy csepp szörpé"
Teljesen mellékes. A lényeg, hogy egy cseppnyi víz tömege mekkora a cseppnyi szörphöz képest. És mivel ugyanakkora térfogatot vizsgálunk, tömeg helyett akár sűrűséget is nézhetsz.





A fél liter víz csak akkor számítana, ha fognál egy fél literes buborékot, és abban lenne a szörpöd.
Így viszont csak egy csepp víz számít, annál pedig nehezebb a szörpöd.





Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az ÁLTALA KISZORÍTOTT (térfogatú) víz súlya. Vagyis egy csepp víz súlya, ennyivel lesz könnyebb.
"így nem kellett volna megmaradnia a víz felszínén?"
Akkor át tudnánk sétálni vagy autózni a tengereken és óceánokon. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!