Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fény tud szabadesni?

A fény tud szabadesni?

Figyelt kérdés
Ha szembe világítok a falra, az egyenestől kicsit lejjebb lesz a nyoma, mert egy ici-picit szabad esett addig a foton? Vagy a fényre nem vonatkozik ez?

2020. júl. 29. 21:25
 1/4 anonim ***** válasza:
83%

A fény útjára, nyomvonalára is hat a gravitáció, igen. Nagyon kis mértékben fog elhajlani a lámpád fénye, talán mérni is alig lehetne, de igen, kicsit elhajlik.

De ne nevezzük szabadesésnek, mert ez nem olyan, mint egy elhajított kő. Inkább a tér görbül meg és azt követi a foton. Ha pl. felfelé világítasz, akkor nem lelassulni fog a fény, hanem az energiája csökken, vörösebb lesz.

[link]

2020. júl. 29. 21:37
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi, éppen egy rel.elm videot nezek es elakadtam egy resznel h most szabadeses, vagy ter gorbules, ugy tunik nyomon vagyok. De megnem az igazi :D
2020. júl. 29. 22:45
 3/4 Wadmalac ***** válasza:
100%

Mivel a fénynek nyugalmi tömege nincs, közvetlenül tömegvonzás nem téríti ki.

De a gravitáció által meggörbített térben az egyenesét követve görbülten látjuk.

Szóval a szabadesés kifejezés semmiképpen sem érvényes rá.

Ahogy #1 is írja.

Nem tudom, ki pontozta le, lehetne talán szabatosabban is fogalmazni ,de amit írt, az jó.

2020. júl. 30. 12:01
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :-)
2020. júl. 31. 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!