Mi a 4 alapvető kölcsönhatás ?
A 4 alapvető kölcsönhatást valaki el tudná magyarázni dióhéjban, hogy mikre hatnak ki és hogy mit kell róluk tudni ?
(Wikipédia linket/Goromba választ nem kérek:)
Pedig a wiki ebben egészen korrekt. Röviden ennél jobban nincs elő ember a földön aki összefoglalná: [link]
Ha ez kevés akkor annak már utána kell menni.
*Nagy sóhaj*
Úgy értem hogy mondjuk
Gravitáció: Erre hat és xy-t kell tudni róla
(Másrészről meg nem arra voltam kíváncsi hogy a wikipédia hogy foglalja össze a kérdést, ahogy a zárójelben le volt írva)
Ha nem tud értelmes választ adni, akkor kérem inkább ne válaszoljon, köszönöm
Gravitáció (tömegvonzás):
Messze a leggyengébb kölcsönhatás, mivel azonban csak a testek tömegétől függ, hatótávolsága végtelen és nem lehet leárnyékolni, ahogy az elektromágneses kölcsönhatás esetén a negatív töltés terét egy pozitívéval, ezért a nagyobb távolságok esetén (például a bolygók között) ennek a hatása a döntő.
Elektromágnesség:
Az az erő, amely az elektromosan töltött részecskék között hat. Magában foglalja az elektrosztatikai erőt, mely két nyugvó töltés között hat, valamint az elektromosság és a mágnesség összetett hatásait, melyek az egymáshoz képest mozgó töltött testek között hatnak.
A gyenge kölcsönhatás:
Ez felelős az atomi skálán fellépő néhány jelenségért, mint amilyen a béta-bomlás. A béta-bomlásban is keletkező neutrínók csak ebben a kölcsönhatásban vesznek részt (a még sokkal gyengébb gravitációs kölcsönhatáson kívül), azért váratott magára sokáig a felfedezésük.
Az erős kölcsönhatás:
A nukleonokat (a protonokat és a neutronokat) tartja össze az atommagban, enélkül például a hélium két protonja szétrepülne az elektromos taszítás miatt.
Bocsánat, nem kívántam goromba lenni.
Csak sokszor volt hogy feltettem egy kérdést és csak egy Wiki linket küldtek be azt keressem ki onnét, ami szerintem tökre elrontja az oldal lényegét :(
De igaza lehet, az egyik válaszom lehet kissé "goromba" volt, de nem volt szándékomban az lenni, mélyen sajnálom :(
3# Igen, valahogy így gondoltam, köszi :)
Csak még egy valami, hogy tisztában legyek ezekkel:
A gyenge kölcsönhatás az atomokon belüli bomlásokért felelős ?
"Gravitáció (tömegvonzás):
csak a testek tömegétől függ"
Ez NEM IGAZ!
A gravitáció legalább 10-féle dologtól függ - de az egészen extrém helyzetektől eltekintve ebből a tényleg a tömeg a döntő.
Azonban pl. az ősrobbanás után volt olyan helyzet, amikor más is számított, és ez akkor negatív gravitációt okozott. Ezért fúvódott fel a világ rendkívül gyorsan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!