Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ízek hány dimenzióra...

Az ízek hány dimenzióra bonthatók?

Figyelt kérdés

#íz #nyelv #dimenzió #ízlelés #ízlelő bimbó #íztér
2020. júl. 24. 07:49
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
5 (vagy 6) alapíz, és nagyon sok illat.
2020. júl. 24. 08:33
 2/5 Wadmalac ***** válasza:
100%

Erősnek érzem erre a dimenzió kifejezést.

De amúgy tényleg, vita van róla, mi számít alapíznek, ami általánosa elfogadott:

- édes

- keserű

- savanyú

- sós

Újabban mellé került a Na-glutamát "umami" íze, plusz sok kutató állítja, hogy külön érzünk zsírízt is.

Ezekkel jön ki a hat.

És igen, tényleg, amit mi ízélménynek élünk meg, annak legnagyobb része az étel szájból orrba feljutó aromáinak szagérzete, agyunk nem különíti el az ízérzékeléstől.

Ezért van erős nátha esetén, hogy úgy érezzük, semminek nincs íze, a szaglás-összetevő esik ki.

2020. júl. 24. 08:53
 3/5 2*Sü ***** válasza:
100%

Mostanság hatféle ízt különböztetnek meg: édes, sós, savanyú, keserű, unami (vagy ízletesség), zsíríz.

Viszont van vagy 25-30 féle receptor. Pl. kétféle édes íz receptorunk van. Amúgy legtöbb receptorhoz a keserű ízt párosítjuk.

Tehát nagyjából 25-30 dimenziós az ízérzékelésünk. Bár ezek azért nem teljesen független dimenziók.

Illetve az ízhatáshoz közvetett módon hozzájárul az illat, az állag, a hőmérséklet, illetve még a szín, forma is.

2020. júl. 24. 08:54
 4/5 Wadmalac ***** válasza:
79%

Na mos gondoltam, utánanézek ennek a többféle édes íz érzékelésnek ,mert nemek új, erre ezt találtam, ez az egész bonyolultabb, mint gondoltam.

[link]

2020. júl. 24. 11:55
 5/5 Wadmalac ***** válasza:

"Na mos"

*Na most

"nemek"

*nekem

sorry

2020. júl. 24. 11:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!