Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen összefüggések vannak...

Milyen összefüggések vannak az életkritériumok között?

Figyelt kérdés

Ami él, az:

A: metabolizál (anyagcserét folytat)

B: mém (változik, terjed térben, időben és mennyiségben)

C: negentropizálja, azaz rendezi a saját autonómiáját/környezetét.

Ha valami fontosat kihagytam tegyétek hozzá. De arra várok választ, hogy ez az A, B és C kritériumok milyen relációban állnak egymással, miből mi következik?

2020. júl. 9. 14:42
 1/7 anonim ***** válasza:
84%
Ha egyik következne a másikból, akkor valamelyik ki is hagyható lenne a listából. Jó esetben csupa olyan jellemző szerepel, amik függetlenek egymástól.
2020. júl. 9. 15:20
 2/7 hollófernyiges ***** válasza:
Nekem az anyagcsere kritérium nem igazán tetszik. Az élő rendszer az anyagi világban van és bármire is irányul a működése, energiát kell felhasználnia, ami - mivel folyamatai alapvetően kémiaiak - anyagfelvétellel, majd miután felhasználta az energiáját, leadással kell hogy járjon. Olyan, mintha egy autó kritériumaként a benzin füstté alakítását szabnánk meg, amit persze minden autó végez, de nem ez létezésének fő oka vagy célja.
2020. júl. 9. 15:55
 3/7 anonim ***** válasza:
Azon gondolkodom, hogy a fentiek hosszú távon igazak-e pl. egy vulkánra...
2020. júl. 9. 15:59
 4/7 anonim ***** válasza:
84%

Nekem a B kritérium nem tetszik. Egy olyan amőbát, ami önmagát 100% pontossággal másolja, és nem mutálódik, nem változik, nem tekintenél kevésbé élőnek, mint egy olyat ami csak 99.9999% pontosságú, és ezért tud mutálódni.

Ráadásul, ha mondjuk egy organizmus egyáltalán nem képes semmilyen reprodukcióra, mint mondjuk egy magányos férfi, akkor ő nem élőlény? Ő aztán egyáltalán nem mém, maximum mémeket csinál az internetre... Amúgy is mi van az öszvérrel?

2020. júl. 9. 18:28
 5/7 anonim ***** válasza:

Viszont ami szerintem elengedhetetlen, az a határok fenntartása. Minden élőlény fenntart határokat, amik elválasztják, és egyben valamilyen rendezett módon összekötik a környezetével.

Ha elképzelünk egy primitív önmásoló RNS molekulát, az még nem élőlény szerintem. De amint már beül egy kezdetleges sejtfal mögé, és aktívan fenntartja ezt a sejtfalat, onnantól tekinteném élőnek. A jól definiálható, aktív határok létezése szerintem nagyon fontos az élőlény státuszhoz.

2020. júl. 9. 18:36
 6/7 anonim ***** válasza:
73%

Az életkritériumok összefüggése, hogy ha egyszerre teljesülnek, akkor beszélünk életről.

Viszont az általad leírtak közül csak az anyagcsere reális, mint életkritérium, a másik kettő teljesen fals. Pl az elképzelésed alapján ha valaki meddő, akkor nem számít élőnek...

Abszolút életkritériumnak hagyományosan a következőket tartják:

- inherens egységet alkot

- környezetével anyagcserét folytat

- homeosztázisra törekszik

- saját felépítésére és működésére vonatkozóan valamiféle belső informâcióval rendelkezik

2020. júl. 10. 04:08
 7/7 sadam87 ***** válasza:
100%

Én mondjuk azt nem értem, hogy a B életkritériumot a kérdező miért a mém névvel illeti. A mém egy elég jól meghatározott fogalom (ráadásul egy biológus, Richard Dawkins alkotta meg). A leírtak mondhatjuk, hogy igazak rá (bár az egyik pontra még visszatérek), de a mémek nem élőlények (hagyományos értelemben biztos nem), és az élőlények nem mémek.

"változik, terjed térben, időben és mennyiségben"

Hogy lehet időben terjedni? És hogyan lehet mennyiségben terjedni és változni?? Gondolom, ez valami olyasmit jelentene, hogy az idő függvényében változik (növekszik) a mennyisége (és közben változik is), de ha tényleg, akkor elég értelmetlenül sikerült megfogalmazni. Ha nem, akkor meg fogalmam sincs, mit akar jelenteni.

2020. júl. 10. 09:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!