Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mengyelejev nevezett meg...

Mengyelejev nevezett meg nulladik elemet? Amennyiben igen, mi annak a neve?

Figyelt kérdés

2020. jún. 30. 18:53
1 2 3 4
 11/31 sadam87 ***** válasza:
100%

Egyet értek a 7. válaszolóval. Bár nem általánosan elfogadott, de szoktak úgy tekinteni a neutroniumra (csak neutronokból álló anyag), mint 0 rendszámú elemre.

[link]

[link]

(8. oldal)

De az angol wikipedia a pozitróniumra is egzotikus atomként hivatkozik.

[link]

Amúgy nyilván definíció kérdése, hogy mit tekintünk pontosan atomnak, illetve elemnek.

A kérdező eredeti kérdésére válaszolva:

Mengyelejev nem nevezett meg nulladik elemet (bár ez már szerintem a korábbi válaszokból - pl. 2. válasz - is kiderült). Sőt, tudtommal Mengyelejev nem használta még a rendszámokat (olyan szempontból logikus is, hogy a protonokat még nem is ismerték). Mengyelejev (nagyjából) az atomtömegek alapján rendezte sorba az elemeket, az általam talált periódusos rendszereiben is ez az érték szerepel, rendszám nem.

[link]

[link]

[link]

Mint fentebb írtam, ez egy definíciós probléma, így nyilván az is lehet egy álláspont, hogy nem létezik 0 rendszámú elem. Ugyanakkor az érvelésbe elég komoly hibák csúsztak.

"A kémiai elem atommagból és elektronfelhőből áll."

Nem, ez az atomra igaz. A kémiai elem azonos rendszámú atomok halmaza.

"az meg még annyira sem igaz rá, hogy zérus tömegű, mivel tartalmaz elektront, aminek kb 1/1836-od proton tömege van"

Mondjuk D NMR nem is írta, hogy zérus tömegű. Azt írta, hogy 0 a tömegszáma. Ami viszont definíció szerint igaz. És nem jelenti azt, hogy 0 a tömege.

"Nincs nulladik elem, mert egy a legkisebb pozitív természetes egész szám,"

Itt az érvként szóló állítás igaz, csak épp az nem derül ki belőle, hogy miért csak pozitív természetes szám lehet a rendszám. Úgy meg nem nagyon érv.

2020. júl. 1. 15:22
 12/31 anonim ***** válasza:

Eleve, Mengyelejev eredeti rendszere csak egy félig-meddig táblázatszerű lista volt. Nemesgázok nem is voltak benne, azok még nem voltak felfedezve, a halogéneket meg az alálifémeket elég jól egymás mögé rendezte, de mondjuk a Ca eltévedt egy kicsit. Úgyhogy ő még nem is gondolkozhatott azon, hogy mi van az 1 alatt, mert nem volt meg sem a 2, sem egy halom más dolog, tehát nem volt világos, hogy minden számhoz tarozik egy elem. Plusz ugye a tömegszám szerint rendezte, ami miatt eleve a Li nem 3, hanem 7 (stb), szóval nem lett volna értelme feltételeznie, hogy "hiányzik" valami a H alatt. Itt az eredeti:

[link]

2020. júl. 1. 17:29
 13/31 anonim ***** válasza:
9%
Nincs nulladik elem!
2020. júl. 1. 18:08
 14/31 Wadmalac ***** válasza:
78%

A kérdés úgy szólt: Mengyelejev nevezett meg nulladik elemet?

Nos, nem.

Később, mikor már az atom általános felépítése ismert lett, ezzel a periódusos rendszer rendszámai az elemek protonszámához igazodtak, lett értelme megnevezni nulladik elemet?

Nos, nem.

Az "egzotikus anyagok" beleerőltetése esetén, a beerőltetési definícióval vagy egy sem tehető oda, vagy több is, tehát továbbra sem.

Sem Menygelejev korában, sem később nem volt értelme odaerőltetni bármit és bármilyen egzotikus dologgal próbáljuk meg, sántít, nem illik a per. rendszer logikájába, felépítésébe.

Szóval szerintem továbbra is jogos a válasz, hogy nem, nincs, nem lehet nulladik eleme a Mengyelejev féle periódusos rendszernek, ha a per. rendszer felépítési szabályaihoz igazodunk.

Ha nem igazodunk, ugyanilyen joggal lehetne hiányolni belőle az összes izotóp külön beírását és egyéb csalafintaságokat.

2020. júl. 2. 07:11
 15/31 anonim ***** válasza:
10%

Nincs nulladik elem,mert: rendszám=protonok száma

Olyan elem pedig nincs,hogy nulla protonnal rendelkezik!

Ez egyébként 7. osztályos anyag.

2020. júl. 2. 08:58
 16/31 Wadmalac ***** válasza:

"Nincs nulladik elem,mert: rendszám=protonok száma

Olyan elem pedig nincs,hogy nulla protonnal rendelkezik!"

Hát erre azért jött pár cáfolat korábban, mi minden lehetNE ott nulla protonszámmal.

Maga a protonszám valóban rendező elve a táblázatnak, de amikor Mengyelejev megcsinálta, még nem volt az, szóval ez nem elég kizáró ok.

A gond tényleg inkább az, hogy ha BÁRMIT odaraksz, ami akármilyen szinten illeszthető, akkor ezer másik dolgot is be kéne tenni ide-oda, konkrétan meg a nulladik helyre sem egyetlen valamit, hanem sok konkurens jelöltet.

És akkor EZ a táblázat a MOSTANI funkcióját már nem vagy rosszul látná el.

2020. júl. 2. 09:13
 17/31 sadam87 ***** válasza:
95%

#14 - Wadmalac

"lett értelme megnevezni nulladik elemet?

Nos, nem."

Nos, milyen szempontból. Mert például magfizikai szempontból tökéletesen értelmes úgy tekinteni egy magányos neutronra, mint egy 0 rendszámú atomra, hiszen így a bomlása megfeleltethető egy béta+ bomlásnak. Klasszikus kémiai szempontból persze nem, hiszen elektronburok nélkül nem fog részt venni kémiai reakciókban (legfeljebb kiváltja azokat, ha megtaszajt pár molekulát). De a periódusos rendszert nem csak vegyészek használják!

"Ha nem igazodunk, ugyanilyen joggal lehetne hiányolni belőle az összes izotóp külön beírását és egyéb csalafintaságokat."

[link]

:P

Amúgy mihez kéne igazodni?

"Ez egyébként 7. osztályos anyag."

Jó érv. Az ilyenek miatt nem szokott a magyar emberek jelentős része gondolkodni. Amúgy nem tudom, mennyire ismered D NMR munkásságát, gyanús, hogy egyetemen vagy máshol, de hasonló szinten foglalkozik kémiával. Az lehet, hogy kicsit mélyebb, mint a 7. osztály. Megjegyzem, én is egy tudományos cikket linkeltem be (többek között) az érveim alátámasztására...

2020. júl. 2. 10:40
 18/31 Wadmalac ***** válasza:

"Nos, milyen szempontból. Mert például magfizikai szempontból tökéletesen értelmes úgy tekinteni egy magányos neutronra, mint egy 0 rendszámú atomra, hiszen így a bomlása megfeleltethető egy béta+ bomlásnak."

Igaz. De erre az esetre értem, hogy akkor illene pl. az összes izotópot is beletennünk.

Igen, látom a linket. :D

Lehet csinálni így egy 3 dimenziós periódusos rendszert, is persze.

De te is látod, hogy az izotópok itt sem a "sorba" állnak be.

Bár lehetne az egy darab neutron a "semminek" az egy plusz neutronos izotópja....:D

"Ez egyébként 7. osztályos anyag."

Ez valóban erős, azért is referáltam rá. Mert láthatóan a komplett megválaszolása a dolognak azért nem hetedikes tananyag.

Ha csak alapvetően a táblázatot, mint az elem protonszám szekvenciális kimutatását nézzük, elég a hetedikes szintű cáfolat. Amúgy viszont nem.

2020. júl. 2. 12:34
 19/31 anonim ***** válasza:
24%
Nem tudom minek diplomáztam le TTK-n, amikor itt mindenki annyira tudja a frankót wikipédiáról, meg innen onnan. Mindegy, vitatkozzon csak a sok géplakatos meg pincér nyugodtan.
2020. júl. 2. 13:05
 20/31 Wadmalac ***** válasza:
75%

"Nem tudom minek diplomáztam le TTK-n, amikor itt mindenki annyira tudja a frankót wikipédiáról, meg innen onnan."

Elárulnád, mi a szent xar bajod van, hogy még nekiállsz sértegetni is mindenkit?

TTK-n ezek szerint nem tanítják a vitakultúrát. Vagy ellógtad.

2020. júl. 2. 13:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!