Van tudományos magyarázat arra hogy miért félnek az emberek a pókoktól?
Azt vettem észre hogy az emberek kimondottan jobban félnek a pókoktól mint bármi egyébtől.
Erre van valami magyarázat is vagy csak félnek tőlük és kész, mint bármi mástól?
Ez fura, én arachnofóbiás vagyok és totál mindegy, hogy halálos-e a csípése. Amúgy nálunk alapból nincs halálos csípésű pók.
A kígyóktól viszont nem félek, csak egészséges mértékben tartok tőlük a marás miatt, de az nem fóbia, hanem teljesen természetes félelem.
2.! Nem csak a halalos csipesu pokoktol ivodott az emberbe a felelem, hanem mindegyiktol, hisz a kezdetek kezdeten nem tudhattak h melyik merges/ melyik artalmatlan. Ez az oszton nem par evtizede alakult ki , amikor mar mindenki tudta h melyikektol kell tartani.
Amugy szerintem ritka ronda allatok, szval veszjosloan is neznek ki.
Mindenre van tudományos magyarázat. Erre két teória létezik. Az egyik az, hogy ösztönös, a másik az, hogy szociális konstrukció.
Hogy melyik az igaz (ha mindkettő, akkor: milyen arányban), azt kísérletekkel próbálják kideríteni. Amikben a google a barátod. ("A random gyakoris leírja azt amit 4 másodperc alatt kiszopott az ujjából" meg az ellenséged.)
Érdekes, akkor a nagymacskáktól, medvéktől miért nem félnek ösztönösen? Ők a cuki aranyos állatkák.
btw, a békáktól, egerektől ugyanúgy herótja van a legtöbb embernek, és nem azért mert a kék nyílméregbéka Dél-amerikában annyira veszélyes.
"Amúgy nálunk alapból nincs halálos csípésű pók."
Hát, de, van.
A fekete özvegynek is van itteni rokonsága, a darázspók csípése is lehet halálos, a kaszáspók mérge meg tényleg elég lenne a halálos maráshoz, ha erősebb lenen a csáprágója.
Egyébként szerintem mára a régi, hasznos "fóbiás" ösztöneink elkorcsosultak és ezért ma már nem feltétlenül valóban olyan lények ellen irányulnak, amik valóban veszélyesek.
Gyanítom, hogy jó részük nem ősember korunkból származik, hanem jóval korábbról, olyan ősemlős korunkból, amikor még egy méretesebb kétéltű, hüllő, pók is komoly veszélyt jelentett ránk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!