Az ózon fertőtlenítő készüléket a konyhában lehet használni? Nem ártalmas a lisztre, cukorra, fűszerekre?
Pontosan hogyan akarod használni? Ahogy már írták, az ózon mérgező!!!! Nagyon kis dózisban (amekkorában még nem veszélyes) viszont a baktériumokra sem mérgező, úgyhogy nem igazán fog fertőtleníteni.
Amúgy lebomlik, szóval hosszú távon nem marad káros maradványa, ugyanakkor nagy dózisban az ételek szerves anyagait is oxidálhatja.
Angol nyelven sok cikket lehet találni a témáról. Például:
Itt például arról ír, hogy valószínűleg a legtöbb esetben nincs jelentős hatása az ilyen házi ózontermelő gépeknek.
Egy tudományosabb cikk a témáról (bár ez nem igazán háztáji ózonozásra vonatkozik).
file:///C:/Users/Seres%20%C3%81d%C3%A1m/Downloads/01-2944Ranjit-3rdAuthorReviewP.pdf
#4
Nem olyan, mintha tiszta oxigént inhalálnál, annál sokkal mérgezőbb.
Hopp, a második linknél nyilván nem azt akartam elküldeni, hanem ezt:
"20g/h az erőssége"
Hát ez az adat érdekes.
Ha igaz, az bizony sok.
Egy köbméter levegő kb. 1,3 kg, 1300 g.
Moltömeg-eltérések miatt a számításom biztos, hogy nem pontos, de azért közelítésre jó:
20 g az 1300 g-nak 1,5 %-a.
Javítsatok ki, ha nem, de szerintem az egy köbméter levegőre nézve kábé 1500 ppm.
Fertőtlenítésre 0,5 ppm már elég, ember már 0,01 ppm-et megérez, de az még nem ártalmas (mármint rövid távú belégzésnek nincs hosszú távú következménye). 0,01 ppm felett már nem ajánlott a hosszabb belégzés.
Tegyük fel, hogy a konyhád 2X5X3 méteres, 30 légköbméter, az egy óra alatt még mindig 50 ppm-re emelkedő töménység, nem?
Az horribilisan magas.
Megjegyzem, kizárt, hogy igaz, ilyen tömény ózon annyira sok aktív oxigént jelentene, ami szerintem szétenné a konyhaberendezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!