Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ózon fertőtlenítő készüléke...

Az ózon fertőtlenítő készüléket a konyhában lehet használni? Nem ártalmas a lisztre, cukorra, fűszerekre?

Figyelt kérdés

2020. jún. 12. 18:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
97%
NE hasznalj ozongeneratort olyan helyen, ahol elelmiszerrel erintkezhet, es ahol nem tudod maradektalanul kiszelloztetni!
2020. jún. 12. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
22%
Mi?
2020. jún. 12. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 hollófernyiges ***** válasza:
85%
Az ózon mérgező.
2020. jún. 12. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
90%
Lehet, nem ártalmas rájuk, viszont túl sokat ne szívj be belőle, olyan mintha tiszta oxigént inhalálnál, mellesleg ha megeszed az ózonozott zöldséget se lesz bajod.
2020. jún. 13. 01:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 sadam87 ***** válasza:
95%

Pontosan hogyan akarod használni? Ahogy már írták, az ózon mérgező!!!! Nagyon kis dózisban (amekkorában még nem veszélyes) viszont a baktériumokra sem mérgező, úgyhogy nem igazán fog fertőtleníteni.

Amúgy lebomlik, szóval hosszú távon nem marad káros maradványa, ugyanakkor nagy dózisban az ételek szerves anyagait is oxidálhatja.

Angol nyelven sok cikket lehet találni a témáról. Például:

[link]

Itt például arról ír, hogy valószínűleg a legtöbb esetben nincs jelentős hatása az ilyen házi ózontermelő gépeknek.

Egy tudományosabb cikk a témáról (bár ez nem igazán háztáji ózonozásra vonatkozik).

file:///C:/Users/Seres%20%C3%81d%C3%A1m/Downloads/01-2944Ranjit-3rdAuthorReviewP.pdf


#4

Nem olyan, mintha tiszta oxigént inhalálnál, annál sokkal mérgezőbb.

2020. jún. 13. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 sadam87 ***** válasza:
90%

Hopp, a második linknél nyilván nem azt akartam elküldeni, hanem ezt:

[link]

2020. jún. 13. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 A kérdező kommentje:
5-ös válaszadónak: Van egy kis készülék (20-as mitudomén mi :)) azt bekapcsolom ahol használom és leevővétel nélkül kijövök a helyiségből. Hagyom 25 percig működni, utána kikapcsolom és hagyom még bezárva 25 percig az ablakot-ajtót és csak utána szellőztetek!
2020. jún. 14. 09:42
 8/16 sadam87 ***** válasza:
90%
Így nem hiszem, hogy sok hatása lenne. Nyilván attól is függ, mennyi ózont csinál, de ha meg sokat, akkor ez azért nem hangzik veszélytelennek.
2020. jún. 14. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 A kérdező kommentje:
20g/h az erőssége.
2020. jún. 14. 12:22
 10/16 Wadmalac ***** válasza:

"20g/h az erőssége"

Hát ez az adat érdekes.

Ha igaz, az bizony sok.


Egy köbméter levegő kb. 1,3 kg, 1300 g.

Moltömeg-eltérések miatt a számításom biztos, hogy nem pontos, de azért közelítésre jó:

20 g az 1300 g-nak 1,5 %-a.


Javítsatok ki, ha nem, de szerintem az egy köbméter levegőre nézve kábé 1500 ppm.


Fertőtlenítésre 0,5 ppm már elég, ember már 0,01 ppm-et megérez, de az még nem ártalmas (mármint rövid távú belégzésnek nincs hosszú távú következménye). 0,01 ppm felett már nem ajánlott a hosszabb belégzés.


Tegyük fel, hogy a konyhád 2X5X3 méteres, 30 légköbméter, az egy óra alatt még mindig 50 ppm-re emelkedő töménység, nem?


Az horribilisan magas.


Megjegyzem, kizárt, hogy igaz, ilyen tömény ózon annyira sok aktív oxigént jelentene, ami szerintem szétenné a konyhaberendezést.

2020. jún. 15. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!