A vér pH-értéke milyen tényezők hatására tud megváltozni?

Nagyon-nagyon-nagyon nagy vonalakban:
Respiratotikus (légzési) zavarok miatt felborul az ionháztartás. Co2 szint nő, mert elégtelen a kiürítése
Vagy lehet metabolikus (cukorbetegség, veseelégtelenség), miatt (ugyanígy borul az ionok szintje).
Acidózis (7,35 alatti ph) vagy alkalózis (7,45 feletti) lehetséges.
/A vér ph normálértéke 7,35-7,45/

Van.
A sírás, vagy akár már egy pánikroham miatt ez a tipikus légzés (hyperventillatio) alakul ki. Nagyobb lesz a kilégzett volumen, vagyis itt több co2 ürül, mint kellene.
(Ne próbáld ki!!, De ha pár másodpercig nagyon nagy kilégzést és minimális belégzést végeznél, hamar éreznéd a zsibbadást, homályosodó látást stb).
Ilyenkor szokták egy sima zacskóból "lélegeztetni" a klienst, mivel így visszalégzi annak az extrém mennyiségű co2-nak egy részét, amit leadott, így nem borul fel az egyensúly.
Az alkohol nagy része ugye szénhidrát, így a túlzott bevitele ketoacidózist eredményezhet. De ehhez azért masszív alkoholfogyasztás kell. Nyilván nem tud úgy ürülni, vese/májfunkciók totálkár, felhalmozódnak különböző metabolitok és kész is.
Persze ennél azért bonyolultabb, ott a különböző pufferrendszerek stb, de a kérdés most nem ez volt. :)

A 3. válaszoló alapvetően egyet értek, jók a válaszok, de azért egy dolgot hadd pontosítsak.
"Az alkohol nagy része ugye szénhidrát"
Az alkohol nem szénhidrát! Amennyire tudom, épp a szénhidrát anyagcserét gátolja valahogy, emiatt fokozódik a zsírbontás, emiatt léphet fel súlyos alkoholizmusnál ketoacidózis.
(Illetve még azt nem teljesen értem a válaszban, hogy hogyan lehet tartósan nagy kilégzéseket és minimális belégzéseket csinálni. Egyébként tapasztalataim szerint a hiperventilláció legelőször szédülést szokott okozni.)
De alapvetően a válaszban írtakkal egyetértek, a lényeget a 3. válaszoló jól leírta.
Köszönöm a válaszokat.
Pont Az Androméda törzs miatt kérdeztem. :D

Köszi a pontosítást, megkopott már a tudásom. 🤷🏻♂️😅 Lehet az egyes alkoholos italok szénhidráttartalmával kevertem. Sőt, szinte biztos.
Az egyetemen volt valami oktató, ő hangoztatott ilyen dolgokat, hogy próbáljanak meg behipózni (hypoventillálni), meg felületesen lélegezni stb, hogy megtapasztalják a tüneteket.
Nyilván én sem próbálkoztam vele, de tartósan sehogy sem lehetne fenntartani.

Minden tiszteletem sadam87, tudom hogy szakember vagy, mint én, de szerintem úgy értette #3 hogy az alkoholos ital nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, mint például a sör malátacukrot, stb...
Nem kell visszakoznod, a válaszod érthető és tudományosan elfogadhatónak ítélem, köszönöm.

#7 (D NMR)
Lehet, hogy így értette, de remélem nem. A szénhidrátok lebontása nem okoz ketoacidózist. (Legalábbis nem tudok ilyesmiről.) Mint le is írtam, az túlzott alkoholfogyasztás éppen gátolja a szénhidrát lebontást, és így okoz ketoacidózist. (Egyébként tudtommal a legtöbb sör nem tartalmaz különösebben sok cukrot.)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!