Mi a funkciója, szerepe a spinalis ganglionoknak?
Nem vagyok anatómia szakértő, de én úgy tudom (és az általam találtak is azt mutatják), hogy a spinális ganglion kifejezés a csigolyaközti (hátsógyöki) gangliont jelenti (dorsal root ganglion).
Ebben az esetben viszont atmi írtál, az nem igaz.
#Kérdező
Az pszeudopoláris érző neuronok sejttestjei vannak itt (és nincs átkapcsolódás). (Mondjuk ezt tényleg nem értem, miért nem lehetett kikeresni, még a magyar wikipedián is fenn van.)
A spinalis ganglion = csigolyaközti dúc. A primer szenzoros neuronok sejttestjei (pszeudounipoláris neuronok) vannak itt. A perifériás nyúlványuk a receptorokban végződik, a centrális nyúlványuk a központi idegrendszerben. Az inger felfogását a receptorok végzik (primer vagy szekunder érzékhám), és az ingerület a pszeudounipoláris neuron nyúlványain keresztül jut be a kp-i idegrendszerbe.
1-es válaszoló rosszat írt, azt felejtsd el. A motoneuronok a gerincvelő szürkeállományában helyezkednek el, és az axonjuk közvetlenül (dúcban való átkapcsolás nélkül) éri el a vázizmokat. Talán a vegetatív dúcokkal keveri (paravertebralis ill prevertebralis ganglion), ott valóban van a viszceromotoros rostoknak is átkapcsolása a periférián, mielőtt a vegetatív szervekhez érkezne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!