Hány fehérjealkotó aminosav van és ebből hány esszenciális?
Azért terjedt el ennyi egymásnak ellenmondó információ, mert sok csoportosítási szempont szerint lehet az aminosavakat osztályozni, és az emberek kellő tudás hiányában is leírnak mindenfélét. A leggyakrabban emlegetett csoportosítási szempont a "fehérjeépítő" és a "közvetlenül a genetikai kód által kódolt" kategória.
Több, mint 500 természetesen előforduló aminosav ismert, ezekből viszont csak 22 létezik, ami fehérjeépítő aminosav szerepét látja el az élő szervezetekben. Ezen 22 aminosav közül 20 olyan aminosav van, amely közvetlenül a genetikai kód által van kódolva. Ez a 20 aminosav a következő: fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin, alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glicin, glutamin, glutaminsav, prolin, szerin, tirozin.
Az előbb említett 20 aminosav közül 9 olyan van, ami az ember számára esszenciális aminosav (olyan aminosavak, amiket a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségben előállítani).
Van egy hasznos táblázat is, amit belinkelek: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!