A velünk egyidőben létező párhuzamos univerzumok létezése nem vezet elméleti ellentmondáshoz?
Mostanában több tudományos filmet megnéztem, s érdekes ellentmondásra lettem figyelmes. Míg az egyikben "a mienkkel egy időben létező párhuzamos univerzumokról" beszélnek, addíg a kizárólag a mi univerzumunkra koncentráló filmekben azt állítják, hogy "az univerzumunk születése előtt az idő nem értelmezhető, mivel az a tértől el nem választahtó paraméter".
Na de akkor a másik univerzum ugyanebben az időben eleve értelmetlen, hiszen a másik univerzumnak csakis a saját térideje létezik, s értelmetlen arról beszélni, hogy "egy időben", mivel másik tér, másik idő, másik téridő az egész.
Nincs igazam?
nincs.
sok-sok kvantummechanikát kellene mág olvasnod ahhoz, hogy egyáltalán valamiféle fogalmad legyen a dologról.
a helyzet, hogy épp eleget olvastam róla, s a következő tűnt fel (ismétlem magamat)
- Az idő csakis a térrel együtt létezhet, tőle el nem választható, így a kérdés, hogy mi volt a világegyetemünk születése előtt értelmetlen, hiszen előtte nem volt semmi, még idő sem.
ugyanakkor:
- A mienkkel egy időben létezhetnek párhuzamos univerzumok...
Az első mondat alapján előtte nem is létezhettek, hiszen olyan nem is volt, hogy előtte, ráadásul teljesen értelmetlen azt mondani, hogy a mienkkel egy időben, amikor az idő még a saját terünkön belül is relatív.
A második alapján viszont van olyan, hogy a mi univerzumunk előtt meg közben meg után, hiába, hogy az első alapján ez egy nem definiálható valami.
Mindkettő igaz.
Az univerzumokon kívül nincs idő - ugyanakkor két univerzum létezhet azonos időben. Emiatt pl. össze is tudnak ütközni.
Amíg nem ütköznek össze, addig nem lehet átmenni egyikből a másikba - hiszen hiányzik köztük a tér és az idő is.
...legalábbis ez ma a tudósok elképzelése.
Jó a kérdés, igazad is van, de nem tudom a választ.
Talán majd később, még kicsit gondolkodom :-)
Kedves kérdező!
Valóban minden "tudományos" filmnek van ellentmondása. Ezekből csak egy, a tér-idő ellentmondás. A kérdésfeltevésed jogos, csak sajnos nem tudjuk a választ rá. Ha ilyen érdeklődő vagy, akkor megkérdezném tőled, hogy miért van ez a nagy csönd a "Nagy Hadron ütköztető" körül? Úgy hallottam, hogy most egy még nagyobbat szeretnének építeni (50 km átm.vel). De akkor most nem sikerült a régebbivel a kísérlet?
Teljes mértékben igazad van. Ha létezne másik univerzum a mienken kívül, akkor annak saját külön bejáratú térideje lenne "szerintünk".
De erről fogalmunk sincs.
Csak a saját univerzumunkról van elképzelésünk, és fogalmunk sincs, hogy ha létezhetnének ill. léteznek más univerzumok, akkor ott milyen kölcsönhatások és milyen törvényszerűségek léteznek. Egyszerűen amiatt, mert semmiféle módon nem tudunk információt szerezni ebből a másik univerzumból... (ha van... de még a létezéséről sem...)
A többit csak extrapoláljuk a sajátunk mintázatait alapul véve, de körülbelül olyanok lehetünk elméletben a másik univerzummal kapcsolatban, mint a középkorban az az elképzelés, hogy a Föld lapos és a mindenség középpontja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!