Mitől függ a fehérjék biológiai értéke? És főzéssel miért nem tűnik el a fehérje tápértéke?





Mi az, hogy "biológiai értéke"?
A tápértékük a magas energiájú C-C és C-H kötésekben van, amik lebomláskor oxidálódnak, és alacsonyabb energiaszintű C-O és O-H kötésekre cserélődnek. A kettő közti energiakülönbség adja a tápértéket. Főzéskor a fehérje csak kicsapódik, de nem oxidálódik el.





A fehérjék biológia értékét az esszenciális aminosav tartalmuk adják. Minél többet tartalmaz az adott táplálék annál nagyobb a biológiai értéke. Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani ezeket kívülről, kiegyensúlyozott táplálkozással kell bevinni. 9 esszenciális aminosav van és 11 nem esszenciális, ezeket a szervezet tudja szintetizálni.
A Biológiai érték (BV) azon élelmiszerből felszívódott fehérje mennyiségének a mérőszáma, amely a szervezetet felépítő fehérjékbe beépül.
Fehérjék biológiai értéke : a teljes tojás értéke 100. ehhez viszonyítják a többi élelmiszert.
Néhány élelmiszer biológiai értéke a teljesség igénye nélkül.
Tejsavófehérje: 96
Egész szójabab: 96
Emberi tej: 95
Tyúktojás: 94
Szójatej: 91
Tehéntej: 90
Sajt: 84
Rizs: 83
Zsírtalanított szójaliszt: 81
Hal: 76
Marhahús: 74.3
Éretlen bab: 65
Teljes zsírtartalmú szójaliszt: 64
Erjesztett szójabab (tofu): 64
Teljes kiőrlésű liszt: 64
Finomított liszt: 41
Tejsavófehérje koncentrátum: 104
Egész tojás: 100
Tehéntej: 91
Marhahús: 80
Kazein: 77
Szója: 74
Búzafehérje (búza glutén): 64
Fehérjéket lehet komplettálni vagyis keverni és akkor a két élelmiszer biológiai értéke összeadódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!